Článek
Dnes existuje nesčetně receptů na tuto pochoutku, a proto v každé domácnosti chlebíček vypadá trošku jinak, což je patrné i u našich dvou receptů od cukrářských mistrů Josefa Maršálka a Ivety Fabešové.
Biskupský chlebíček podle babičky Boženky od Josefa Maršálka
INGREDIENCE | |
---|---|
350 g hladké mouky | 1 lžička mleté skořice |
200 g cukru krupice | 1/4 lžičky muškátového květu |
4 vejce | 2 g jedlé sody |
200 g rozinek | 1/4 lžičky soli |
200 g kandované ovoce | rozšlehané vajíčko na potření |
POSTUP
- Vejce s cukrem, kořením, solí a sodou ušleháme do husté pěny, stěrkou vmícháme zbylé ingredience a necháme asi 30 minut odpočinout.
- Z hotové hmoty vyválíme na pomoučeném vále 4 válečky na délku plechu.
- Přemístíme je na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C dozlatova.
- Necháme zcela vychladnout a nakrájíme na tenké plátky.
- Skladujeme ve vzduchotěsné dóze na suchém místě.
Vánoční štóla: Recept na tradiční tvarohovou a dvě další skvělé varianty
Vánoce
Biskupský chlebíček podle Ivety Fabešové
INGREDIENCE | |
---|---|
Na chlebíček: | 5 g kypřicího prášku |
6 ks žloutků | 100 g kandovaného ovoce |
1 vejce | 15 g sekaných mandlí |
kůra z ½ citronu | 20 g rozinek |
150 g hladké mouky + na vysypání formy | 50 g másla + na vymazání formy |
120 g cukru krupice | plátky mandlí na dekoraci |
Na čokoládovou polevu: |
---|
150 g smetany ke šlehání (min. 33 %) |
150 g hořké čokolády (55 % – 70 %) |
POSTUP
- Žloutky, vejce, nastrouhanou kůru a cukr dáme do mísy, zahřejeme ve vodní lázni (tzn. mísu dáme nad hrnec s horkou vodou tak, aby se miska nedotýkala vody) a šleháme metličkou, dokud směs nedosáhne teploty 55 °C.
- Odstavíme a vyšleháme v mixéru do husté pěny. Přidáme všechny suché prosáté ingredience, kandované ovoce, mandle, rozinky a nakonec rozpuštěné a vychladlé máslo.
- Formu na chlebíček vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme do ní těsto. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut. Vyjmeme a necháme vychladnout.
- Během chladnutí si připravíme čokoládovou polevu. Zahřejeme v hrnci smetanu na 60 °C, nalijeme ji do mísy na rozlámanou čokoládu a promícháme. Chlebíček polijeme čokoládou, navrch posypeme plátky mandlí a dáme ztuhnout do lednice.
Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu
Vánoce
Linecké cukroví: recept na tradiční, bezlepkové a ze špaldové mouky
Vánoce
Může se vám hodit na Zboží.cz: Moje sváteční pečení - Josef Maršálek, Vše sváteční - Iveta Fabešová