Hlavní obsah

Změna ruské jaderné doktríny konečně zchladí zápal Západu, libuje si Lukašenko

Rusko mělo svou jadernou doktrínu změnit už dávno, řekl běloruský diktátor Alexandr Lukašenko s tím, že tento krok „zchladí zápal“ Západu. Změnu doktríny ruský prezident Vladimir Putin oznámil 25. září. Moskva tímto krokem zkouší vytvářet tlak na spojence Ukrajiny, aby jí neumožnily jimi dodané zbraně použít k útokům na cíle na ruském území.

Foto: ČTK/AP

Alexandr Lukašenko

Článek

Lukašenko pochválil změnu doktríny v rozhovoru s reportérem ruské televize, který byl zveřejněný v neděli, upozornila agentura Reuters.

„Tato doktrína měla být pozměněna už dávno,“ řekl ruské televizi Lukašenko, jehož země je blízkým spojencem Ruska při jeho invazi a který už loni souhlasil s rozmístěním ruských taktických jaderných zbraní v Bělorusku.

Dále uvedl, že kdyby se Západ Putinových dřívějších jaderných signálů neobával, tak už by západní bomby dopadaly jak na Rusko, tak na Bělorusko. Změna doktríny podle něj ale „jejich zápal zchladí“.

Putin se bojí použít jaderné zbraně, miluje styl svého života, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

V rámci změn ruské jaderné doktríny by měl být rozšířen seznam scénářů, jež mohou Rusko přimět k použití jaderné zbraně. Má jít i o případy, kdy by Kreml měl spolehlivé informace o masivním útoku přes ruské hranice s použitím letounů, raket nebo dronů. Jakýkoliv útok podporovaný jadernou velmocí prý bude Rusko považovat za útok společný.

Rusko, které už třetím rokem útočí na Ukrajinu, vytahuje jadernou kartu opakovaně, aby odradilo další státy od podpory napadené země. Oznámením změn se nyní snaží ovlivnit jednání USA a Británie s Ukrajinou o možnosti použít dodané rakety dlouhého doletu k útokům uvnitř ruského území. Ukrajina o tuto možnost žádá, aby mohla zasahovat zařízení, která agresor využívá k útokům na její území.

Pokud spojenci Ukrajině povolí na ruské území útočit buď americkými raketami ATACMS či britskými Storm Shadow, hrozí Kreml, že se NATO ocitne v přímé konfrontaci s Ruskem.

Ukrajina Rusko obviňuje z „jaderného vydírání“ a její prezident Volodymyr Zelenskyj západní spojence nabádá, ať Putinovy červené linie ignorují. Putin naopak trvá na tom, že jsou jeho varování pravdivá.

Rusové v Kurské oblasti zavraždili devět ukrajinských zajatců

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám