Hlavní obsah

Zelenskyj odmítl přijmout šéfa OSN kvůli jeho návštěvě Ruska

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl v Kyjevě přijmout generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese. Důvodem je návštěva generálního tajemníka v Rusku a jeho setkání s Vladimirem Putinem, napsala agentura AFP s odvoláním na svůj zdroj v prezidentské kanceláři.

Generální tajemník OSN António Guterres a ruský prezident Vladimir PutinVideo: Reuters

Článek

„Po Kazani chtěl (Guterres) přijet na Ukrajinu, ale prezident jeho návštěvu nepotvrdil. Guterres tu tedy nebude. Je to kvůli ztrátě zdravého rozumu a pošlapání mezinárodního práva v Kazani,“ řekl zdroj v prezidentské kanceláři.

Guterres si ve čtvrtek v ruské Kazani na summitu rozvíjejících se ekonomik BRICS s Putinem potřásl rukou a vyzval ho k míru na Ukrajině, proti níž Rusko už třetím rokem vede válku.

Šéf OSN přijel za Putinem, ten si z něj utahoval

Válka na Ukrajině
Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Guterres se s Putinem sešel na bilaterální schůzce, kde mu podle svého mluvčího sdělil, že ruská invaze na Ukrajinu porušuje mezinárodní právo. Za účast na vrcholném jednání, kde se s Putinem setkal poprvé od dubna 2022, kritizovala Guterrese nejen Ukrajina, ale také například vdova po předákovi ruské opozice Alexeji Navalném Julija Navalná.

„Generální tajemník OSN odmítl ukrajinské pozvání na první globální mírový summit ve Švýcarsku. Přijal naopak pozvání do Kazaně od válečného zločince Putina,“ uvedl už dříve Kyjev.

Šéf OSN si v Rusku třásl rukou s Putinem. Nadzdvihl Ukrajince i vdovu po Navalném

Zahraniční

Výběr článků

Načítám