Hlavní obsah

Zelenskyj: Očekávám pozvánku do NATO pro celou Ukrajinu. Včetně území okupovaných Rusy

Ukrajina bude do NATO pozvána ve své plné mezinárodně uznané rozloze, předpověděl v pondělí před novináři ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyjádřil přesvědčení, že okupovaná území nyní stejně nikdo mezinárodně neuzná jako součást Ruské federace.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Proč zdůrazňuji tuto pozvánku? Protože je zemi dána v jejích mezinárodně uznaných hranicích. Pro mě je klíčové, abychom ji obdrželi ve válečném stavu… Toto není jen tak ledajaká pozvánka. Je to pozvánka, zatímco válka stále trvá,“ řekl Zelenskyj novinářům.

Za jakých podmínek pak Ukrajina do NATO vstoupí a jak dlouho celý proces potrvá, je podle něj otázkou diplomacie, cituje server Ukrajinska pravda. „Možné jsou různé formáty,“ podotkl prezident, který však zcela vyloučil, že by Ukrajina členství v Alianci dostala výměnou za vzdání se okupovaných teritorií.

„Bojí se mi to říct.“ Zelenskyj o vstupu do NATO výměnou za území

Zahraniční

„To neprobíráme. Každopádně věřím, že únik těchto informací do médií není náhodný. Někteří z našich partnerů možná takové myšlenky mají. Proto o tom se mnou nekomunikují přímo, ale zkouší je otestovat skrz média. Myslím, že vše záleží na ukrajinské společnosti,“ dodal Zelenskyj.

Okamžité pozvání do NATO je prvním bodem Zelenského plánu vítězství. Bílý dům přitom uvedl, že ohledně přijetí napadené země do Aliance mezi jejími členy není žádná shoda.

Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan též podotkl, že by Ukrajina ke vstupu do NATO musela zavést relevantní reformy a splnit bezpečnostní podmínky.

Europoslanci schválili 900 miliard pro Ukrajinu, půjčku splatí ruský majetek

Evropa

Výběr článků

Načítám