Hlavní obsah

Zelenskyj navštívil továrnu na výrobu munice v Pensylvánii

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli navštívil továrnu na výrobu munice v americkém městě Scranton ve státě Pensylvánie. Poděkoval zaměstnancům a požádal o další dodávky. Zelenskyj tak zahájil svůj nabitý týden v USA, během něhož mimo jiné vystoupí na Valném shromáždění OSN a setká se s americkým protějškem Joem Bidenem.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při prohlídce továrny na výrobu munice ve Scrantonu

Článek

Zelenskyj navštívil závod v Pensylvánii za přísných bezpečnostních opatření. Podle AP poděkoval dělníkům, kteří vyrábějí munici nezbytnou pro boj jeho země proti ruským pozemním silám.

Demokratický člen Sněmovny reprezentantů Matt Cartwright, který se setkání v závodě na výrobu munice ve Scrantonu zúčastnil, řekl, že prezident měl prostý vzkaz: „Děkuji vám. A potřebujeme víc.“

Do Kyjeva přijeli americký a britský ministr zahraničí

Evropa

Scrantonský závod je jedním z mála v USA, které vyrábějí dělostřelecké granáty ráže 155 milimetrů. Během uplynulého roku navýšil produkci. Ukrajina už jich od USA obdržela více než tři miliony, píše AP.

Zelenskyj potvrdil, že vyjádřil vděčnost všem zaměstnancům závodu. „Na místech, jako je toto, opravdu cítíte, že demokratický svět může zvítězit,“ napsal na síti X. „Děkuji takovýmto lidem – na Ukrajině, v Americe a ve všech partnerských zemích –, kteří neúnavně pracují na tom, aby byla zajištěna ochrana života,“ dodal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident v neděli zahájil několikadenní návštěvu USA. V úterý a ve středu vystoupí na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku a poté odcestuje do Washingtonu, kde bude ve čtvrtek jednat s prezidentem Joem Bidenem a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, která kandiduje na prezidentku.

Dovolte nám udeřit. Ukrajina dá USA seznam cílů v Rusku

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám