Hlavní obsah

Zelenskyj: Na podzim chci ukončit válku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce v rámci svého „plánu vítězství“ ukončit válku letos na podzim. Ukrajinská hlava státu se spoléhá na to, že spojenci Kyjeva vyvinou na Rusko dostatečný tlak na to, aby zasedlo k jednacímu stolu a kývlo na mír za podmínek přijatelných pro Kyjev. Informuje o tom španělská agentura EFE.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Tento plán jsem postavil za předpokladu, že může být realizován díky našim partnerům, nikoli díky vůli či naopak neochotě Ruské federace,“ uvedl Zelenskyj minulý týden, když se ho novináři ptali na jeho plán.

Teď byl ale ukrajinský prezident ještě konkrétnější. Podle španělské agentury totiž tvrdí, že válka může skončit už letos na podzim, pokud spojenci Ukrajiny vyvinou na Kreml dostatečný tlak.

Zelenskyj o svém plánu poprvé hovořil 27. srpna, tehdy jej označil za „plán vítězství“. Uvedl, že než sdělí další podrobnosti, probere ho s americkými představiteli, včetně prezidenta Joea Bidena, představiteli Kongresu a kandidáty v listopadových volbách Kamalou Harrisovou a Donaldem Trumpem. Podle agentury k tomu už částečně došlo, v Itálii na ekonomickém fóru se měl o víkendu sejít s členy Kongresu.

Rusko a mír? Ne, chce boj

Válka na Ukrajině

Souběžně s tímto plánem se Kyjev chystá do konce roku uspořádat druhý mírový summit, na který plánuje pozvat i Rusko. Španělská agentura uvedla, že jeho cílem bude, aby co nejvíce zemí vyvinulo tlak na Rusko, aby přijalo mír za podmínek navržených Kyjevem v dokumentu, který předloží. EFE nicméně uvádí, že tento dokument může, ale i nemusí vycházet ze Zelenského mírového plánu.

Anketa

Jak dlouho čekáte, že bude ještě trvat válka na Ukrajině?
Čekám konec v řádu několika málo měsíců
7,8 %
Nepotrvá to déle než do konce příštího roku
13,3 %
Letos ani příští rok to neskončí
78,9 %
Celkem hlasovalo 40779 čtenářů.

Hlavní pákou Ukrajiny ve vyjednávání má být ruská Kurská oblast, ve které zkraje srpna Ukrajinci zahájili ofenzivu. V současnosti kontrolují zhruba 1300 kilometrů čtverečních a podařilo se jim zajmout na 600 ruských vojáků.

EFE však již neuvedla, jak přesně by tento mír měl vypadat, ani nijak nedefinovala, jak by měly vypadat podmínky, které bude Kyjev považovat za přijatelné.

Ukrajinský prezident ovšem od začátku války odmítá jakékoli územní ústupky, zatímco ruský vůdce Vladimir Putin příměří a následné jednání podmiňuje právě tím, že se Ukrajinci stáhnou ze čtyř okupovaných území: z Chersonské, Záporožské, Doněcké a Luhanské oblasti.

Kancléř míru? Scholz pracuje na plánu ukončení války, který počítá s tím, že Ukrajina ztratí území

Evropa

Výběr článků

Načítám