Hlavní obsah

Donutit Rusko ukončit válku. Zelenskyj chce v USA představit plán konce konfliktu

Válka s Ruskem nakonec skončí dialogem, ale Kyjev musí v tu dobu být v silné pozici, řekl v úterý ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dále řekl, že má již na dosažení zmiňované silné pozice k ukončení války konkrétní plán, jenž hodlá představit svému americkému protějšku Joeu Bidenovi a jeho dvěma možným nástupcům.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Hlavním bodem tohoto plánu je donutit Rusko ukončit válku. A velmi chci, aby to bylo k Ukrajině férové,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci ke třem týdnům od začátku ukrajinského vpádu do ruské Kurské oblasti. Ten byl podle něj součástí plánu ukončení války, ale zároveň narušil jiné ekonomické a diplomatické fronty.

O dalších bodech plánu Zelenskyj bližší detaily nesdělil, ale dodal, že jej celý hodlá probrat s prezidentem Bidenem, viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a pravděpodobně i s kandidátem Republikánů na prezidenta USA Donaldem Trumpem. Ideálně by pak k těmto schůzkám mělo dojít už v září, pokud se Zelenskému podaří vycestovat na Valné shromáždění OSN v New Yorku, informuje agentura Reuters.

Zelenskyj také naznačil, že jako hlavní fórum k jednání s Ruskem stále vnímá mezinárodní mírové summity pořádané Ukrajinou. Ten první se v červnu konal ve Švýcarsku bez ruské účasti, ale na ten příští už by dle plánů Kyjeva měla být ruská delegace pozvána. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ovšem 19. srpna řekl, že jednání mezi oběma zeměmi po vpádu Ukrajinců do Kurské oblasti nepřipadají v úvahu.

Ukrajina vyvinula svou první balistickou raketu, oznámil Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Prvního mírového summitu se nezúčastnila ani Čína, druhá nejsilnější ekonomika světa, jež Kyjev označuje za klíčového hráče. Peking ovšem trvá na tom, aby ostatní státy podporovaly jeho vlastní mírový plán, jenž je vnímán spíš jako smířlivé gesto vůči Západu než efektivní mírové řešení. Chybí v něm totiž praktické kroky, jak by jeho cílů bylo možné dosáhnout.

Zelenskyj dále dlouhodobě tvrdí, že Rusko chce Ukrajině při jednání o ukončení války diktovat podmínky, což je dle Kyjeva nepřijatelné. „S Putinem nemohou být žádné kompromisy. Dnes by byly rozhovory z principu beze smyslu, protože on nechce válku ukončit diplomaticky,“ prohlásil Zelenskyj na úterní tiskové konferenci.

Ruský prezident Vladimir Putin zase trvale zastává stanovisko, že jakákoliv dohoda musí začít ukrajinským uznáním „reality na bitevním poli“, což znamená, že by Kyjev Rusku přenechal velkou část čtyř ukrajinských oblastí.

Na druhou stranu však Ukrajina nyní v Kurské oblasti údajně ovládá více než 1200 kilometrů čtverečních ruského území a přes sto obcí. Podle Zelenského tato ofenziva také snížila počet zemí, jež Ukrajinu nadále nabádají, aby kvůli ukončení války ruským požadavkům ustoupila.

Kurská operace ruské síly odklonila jen částečně, uvedl Syrskyj

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám