Hlavní obsah

Zelenskyj bude muset o územních ústupcích Rusku vyhlásit referendum, míní Kličko

Kyjevský starosta Vitalij Kličko naznačil, že ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému možná nakonec nezbyde nic jiného než vyhlásit národní referendum o možných ústupcích Rusku. Ukrajinskému prezidentovi v rozhovoru pro italský list Corriere della Sera také vyčetl autoritářské tendence, možnost nynějšího konání voleb v zemi, která se přes dva roky brání rozsáhlé ruské invazi, ale Kličko odmítl.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko na místě, které zasáhla ruská raketa. Archivní snímek

Článek

„Následující měsíce budou pro Zelenského velmi těžké. Má pokračovat ve válce s další smrtí a ničením, nebo zváží územní kompromis s (Vladimirem) Putinem? A jaký tlak v tomto případě přijde z Ameriky, měl by (Donald) Trump vyhrát? A jak vysvětlit zemi, že se musíme vzdát kousků našeho území, které stály životy tisíců našich bojujících hrdinů? Ať udělá jakýkoli krok, náš prezident riskuje politickou sebevraždu,“ nechal se v rozhovoru slyšet Kličko.

„Aby bylo jasno, musíme vyhrát válku, ale situace je čím dál složitější, záleží na pomoci přicházející od spojenců, byla by noční můra, kdybychom měli bojovat další dva roky,“ dodal kyjevský starosta a bývalý boxerský šampion. Zároveň řekl, za jakých okolností by se podle něj zmíněné referendum na Ukrajině mohlo konat.

Kličko: Odvolat Zalužného byla šokující chyba

Evropa

„Zelenskyj se pravděpodobně bude muset uchýlit k referendu, nemyslím si, že by sám bez lidové legitimity mohl dosáhnout tak bolestných a důležitých dohod. Východiskem by pro něj mohlo být vytvoření vlády národní jednoty, trochu jako to, co se stalo v Izraeli po útoku Hamásu 7. října. Nejsem si však jistý, zda je ochoten vzdát se moci centralizované v jeho rukou, kterou mu dalo stanné právo od prvního dne ruské invaze,“ dodal.

Většina Ukrajinců předání území odmítá

Zdaleka přitom není jisté, že by Ukrajinci v hypotetickém referendu územní ústupky schválili. V rozsáhlém průzkumu veřejného mínění pro ukrajinský web ZN.ua zveřejněném tento měsíc 84 procent respondentů odmítlo Putinův požadavek, aby Ukrajina přenechala Moskvě čtyři oblasti, které Rusko jednostranně prohlásilo za své území.

Kličko zmínil, že Zelenskému už před šesti měsíci vyčetl „zápach autoritářství“, možnost nynějšího konání voleb na Ukrajině ale odmítl. „Nikdo je teď nechce, ani prezidentovi největší kritici. Vnitřní politická bitva může začít, až když bude po válce s Ruskem. Volby by dnes jen nahrály Putinovi, rozdělily Ukrajinu a oslabily by nás v očích nepřítele, který se nás snaží zničit,“ dodal.

Odmítl, aby byl označován za kritika Zelenského. „Vždy jsem s ním měl dobré vztahy, to on má se mnou špatné vztahy,“ dodal. Ruského prezidenta Vladimira Putina označil za „násilnického fanatika“, který stále sní o okupaci celé Ukrajiny.

Pokud jde o mezinárodní jednání, žádný konkrétní posun se podle Klička nedá čekat před americkými listopadovými prezidentskými volbami. „Republikánská strana byla vždy protiruská, nevidím důvod, proč by nyní měla Putina podporovat,“ komentoval pak možné vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa.

Musíme přestat lhát, válka je v patové situaci, prohlásil Kličko

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám