Hlavní obsah

Zelenského vítězný plán má zahrnovat i zmrazení konfliktu na frontové linii, tvrdí Bild. Ukrajinci to popírají

Vítězný plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, se kterým by měl příští týden na Valném shromáždění OSN seznámit šéfa Bílého doma Joea Bidena, zahrnuje kromě povolení útočit hluboko na ruské území také ochotu Ukrajinců akceptovat lokální příměří na některých úsecích fronty, a tím pádem i dočasné zmrazení konfliktu. Informoval o tom německý deník Bild. Ukrajinci sami později tuto zprávu popřeli.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během tiskové konference v Kyjevě 15. července 2024

Článek

Zelenskyj o svém vítězném plánu prozatím mlčí. Jeho detaily odhalí až v budoucnu poté, co s plánem seznámí Bidena a také oba kandidáty na amerického prezidenta: demokratku Kamalu Harrisovou a republikána Donalda Trumpa.

Německý deník Bild uvedl, že Zelenského plán má obsahovat povolení použít západní zbraně k zásahu vojenských cílů hluboko v Rusku, o němž se hovoří již dlouhé měsíce, a také „ochotu Ukrajiny akceptovat lokální příměří na některých úsecích fronty, a tedy dočasné zmrazení situace“.

Podle vojenského experta Carla Masaly z Univerzity Bundeswehru v Mnichově ohledně vítězného plánu teď ukrajinský prezident vše vsadil na jednu kartu. „Zelenskyj chce nyní všechno vsadit na jednu kartu a pokusit se o zvrat na bojišti. K tomu nezbytně potřebuje rozhodnutí prezidenta Bidena (o povolení zásahu hluboko do ruského území),“ uvedl Masala s tím, že to ukazuje, jak „zoufalá Ukrajina je“.

Zelenskyj: Na podzim chci ukončit válku

Válka na Ukrajině

Článek Bildu následně převzala jak ruská, tak i ukrajinská a světová média. Poradce ukrajinského prezidenta Dmytro Lytvyn nicméně listu Ukrajinska pravda sdělil, že německý deník šíří „falešnou zprávu“.

„Bild neviděl vítězný plán a z těch několika málo lidí, kteří se v současné době podílejí na přípravě vítězného plánu, nikdo s Bildem nemluvil,“ prohlásil Lytvyn.

„Ukrajina je proti jakémukoli zmražení a ukrajinské úřady to říkají na všech úrovních. Pro nás je důležité, aby Spojené státy náš plán podpořily. Nikoli, aby podpořily kapitulaci nebo zmrazení,“ dodal s tím, že jako první plán uvidí právě USA, které jsou podle něj „schopny zajistit jeho realizaci“.

Informaci, že Zelenskyj je proti zmrazení konfliktu, posléze potvrdil také Mychajlo Podoljak, poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta.

„Prezident opakovaně prohlásil, že zmrazení konfliktu nepovede k ukončení války, ale naopak umožní Rusku shromáždit další zdroje a pokračovat ve třetí etapě masakrů civilistů na Ukrajině. Samozřejmě neexistují žádné plány, které by znamenaly appeasement nebo zmrazení války,“ prohlásil podle jiné zprávy listu Ukrajinska pravda.

Zelenskyj o svém plánu poprvé mluvil 27. srpna. Před týdnem španělská agentura EFE uvedla, že v rámci vítězného plánu chce ukrajinský prezident ukončit válku již letos na podzim. Spoléhá se totiž na to, že spojenci Kyjeva vyvinou na Rusko takový tlak, aby zasedlo k jednacímu stolu a souhlasilo s mírem za podmínek přijatelných pro Ukrajinu.

Erdogan: Krym se musí vrátit Ukrajině, Turecko podporuje její územní celistvost

Evropa

Výběr článků

Načítám