Hlavní obsah

Zasažená letadla v hangárech. „Zázrak se nestal,“ běduje ruský bloger po úderu u Volgogradu

Při dronovém útoku na ruské vojenské letiště Marinovka u Volgogradu se Ukrajincům v noci na čtvrtek podařilo zasáhnout hangáry, v nichž byla letadla. Podle ukrajinských médií to vyplývá ze satelitních snímků, jež na sociální síti X zveřejnil bloger MT_Anderson, který válku na Ukrajině dlouhodobě monitoruje. Další fotografie z místa se objevily v ruských zdrojích.

Foto: Profimedia.cz

Satelitní snímek ruského letiště Marinovka po ukrajinském útoku

Článek

„V hangárech byl zničen nejméně jeden (stíhací bombardér) Su-34 a jeden byl poškozený,“ napsal po analýze snímků ukrajinský telegramový kanál KyberBorošno.

Podle ruského telegramového účtu Fighterbomber letěly ukrajinské drony dlouho a pomalu, takže před útokem na letiště ve Volgogradu odletěla všechna letadla, která toho byla schopna. „Samozřejmě se nabízí otázka, proč je na letišti pluku, který byl v poslední době vybaven nulovým množstvím nových Su-34, tolik nelétajících letadel? Odpověď je jasná – žádné náhradní díly, žádné motory,“ píše blog, za nímž podle ruského webu Važnyje istorii stojí veterán ruského letectva jménem Ilja Tumanov.

Foto: Profimedia.cz

Požár na ruském vojenském letišti Marinovka

Ptá se přitom, co bude Moskva dělat, až dostanou Ukrajinci od spojenců svolení použít proti cílům na ruském území rakety, které létají podstatně rychleji než drony.

Napsal rovněž, že hangáry v Marinovce dostala ruská armáda jako dar od sponzora, ale mohly sloužit spíš jako ochrana proti špatnému počasí než proti vzdušném útoku. „No zázrak se nestal. Řekněme to takto,“ dodal bloger s tím, že letadla by potřebovala robustnější ochranu. Zveřejnil také několik snímků poškozených hangárů. „Soudě podle fotky, v jednom z přeplněných hangárů byla uložená munice,“ napsal s tím, že právě toto místo bylo zasaženo.

V noci na čtvrtek se ruským městem Kalač na Donu nedaleko Volgogradu rozléhaly exploze, na sociálních sítích se následně objevila videa, na nichž je zachycen hustý oblak černého dýmu na obzoru. Gubernátor Volgogradské oblasti Andrej Bočarov tvrdil, že útok na letiště Marinovka byl „odvrácen“, ačkoliv připustil, že v areálu ruského ministerstva obrany vypukl požár.

Letiště v Murmansku už funguje. Ukrajinský dron sestřelili 1750 km od hranic

Evropa

Rusko hlásí masivní útok ukrajinských dronů, hoří vojenské letiště ve Voroněži

Evropa

Výběr článků

Načítám