Hlavní obsah

Západ tlačí na Ukrajinu: Potřebujete plán B, celou zemi prostě neosvobodíte

Někteří západní představitelé tlačí na Ukrajinu, aby si ve válce proti agresivnímu Rusku v rámci svého „plánu vítězství“ vytyčila „realistické válečné cíle“. Podle nich totiž není možné, aby Ukrajina osvobodila veškeré své území bez toho, aby to Evropu a Spojené státy stálo stovky miliard dolarů (biliony korun), což reálně není možné. Informuje o tom americký deník The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Heiko Becker, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Ukrajina už na začátku plnohodnotné ruské invaze jasně řekla, že trvá na tom, že Rusko musí být vyhnáno z celého ukrajinského území, včetně Krymského poloostrova, než budou moci začít jakákoli mírová jednání. Rusko naopak tvrdí, že než bude možné usednout k vyjednávacímu stolu, musí se Ukrajina stáhnout ze čtyř oblastí, které Moskva pokládá za své: Záporožské, Chersonské, Doněcké a Luhanské. To Kyjev odmítá.

Západ sice dlouhodobě Ukrajinu podporuje, včetně jejího cíle vyhnat okupanty z jejího území, vojenská pomoc se ovšem zadrhává a už není taková, jaká byla dříve. WSJ uvedl, že kvůli „západní podpoře, která vykazuje únavu“, bude podle evropských diplomatů nutné, aby „Ukrajina předložila realističtější plán“, a to „přinejmenším pro příští rok války“.

Podle diplomatů, jejichž identitu WSJ neuvedl, musí být Ukrajina ve „svých válečných cílech a strategii pragmatičtější“, což by mohlo pomoci západním představitelům přesvědčit jejich voliče, že Ukrajina potřebuje další dodávky zbraní a další pomoc v době, kdy Rusko na východě země, zejména v Doněcké oblasti, pomalu postupuje.

Zelenskyj: Na podzim chci ukončit válku

Válka na Ukrajině

Uvedli také, že Kyjevu už bylo jasně řečeno, že plné ukrajinské vítězství by vyžadovalo, aby Západ Ukrajině poskytl podporu v hodnotě stovek miliard dolarů, čehož Washington ani Evropa nejsou reálně schopní.

Zpráva amerického deníku přišla v době, kdy se americký ministr zahraničí Antony Blinken společně se svým britským protějškem Davidem Lammym nacházejí v Kyjevě, kde se později setkají s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Hovořit by podle WSJ měli o povolení použít americké zbraně, především střely dlouhého doletu ATACMS, na ruském území.

Appeasement, tedy postoupení území agresorovi výměnou za mír, údajně plánuje i německý kancléř Olaf Scholz. Italský list la Repubblica s odkazem na zdroj uvedl, že Scholz společně se svými stranickými kolegy pracuje na plánu označeném jako „jakýsi Minsk 3“, který předpokládá, že se Ukrajina vzdá části svého území a předá jej Rusku.

Kancléř míru? Scholz pracuje na plánu ukončení války, který počítá s tím, že Ukrajina ztratí území

Evropa

Výběr článků

Načítám