Hlavní obsah

Zákaz mobilů pro vojáky v bojích vyvolal v Rusku nebývalou bouři

Ruští vojáci podle všeho během vojenských operací vydatně používají své osobní telefony, odesílaná data z nich však činí snazší cíl pro ukrajinskou armádu. Ruská Státní duma proto na konci července schválila zákon, který velitelům umožňuje vojáky za používání osobních elektronických zařízení na frontě trestat i bez vojenského soudu. Opatření však v Rusku vyvolalo silnou vlnu kritiky, která se objevila i v oficiálních ruských médiích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Návrh zákona je zaměřen na zajištění bezpečnosti vojenského personálu a jednotek,“ řekl předseda obranného výboru Státní dumy Andrej Kartapolov agentuře Interfax. Zákon klasifikuje držení zařízení, která umožňují vojákům ukládat nebo odesílat videa, fotografie nebo geolokační údaje na internetu, jako hrubý prohřešek, za který lze bez vojenského soudu nařídit až 15 dní vězení. Zakazuje také předávání jakýchkoli informací, které by mohly být použity k identifikaci jakýchkoli ruských vojáků a jejich pobytu.

Opatření by teoreticky mělo v platnost vstoupit až šedesát dní po zveřejnění zákona, ale někteří velitelé na frontě se už podle ruských telegramových kanálů jali opatření tvrdě vymáhat. „Jedno ze zveřejněných videí ukazuje telefony přibité ke stromu. Na dalším jsou elektronická zařízení, údajně patřící ruským vojákům, přibitá k dřevěné desce,“ komentoval ruský telegramový kanál Astra kolující záběry s tím, že jejich původ je nicméně těžko ověřitelný.

Proč zemřeli ruští vojáci v Makijivce? Jejich rodiny úřadům nevěří

Válka na Ukrajině

Schválení zákona přišlo krátce po zprávách, že ruská armáda se na frontě potýká s rekordními ztrátami - britské ministerstvo obrany nedávno odhadlo, že Rusko v červenci a srpnu každý den ztratí 1000 vojáků, podotkl v této souvislosti web Politico.

„Ruští vojenští blogeři tvrdí, že příslušníci ruských ozbrojených sil výrazně spoléhají na svá osobní zařízení při vyhledávání souřadnic cíle, při komunikaci s ruskými dělostřelci a operátory dronů, při navigaci v předních liniích a při koordinaci mezi jednotkami,“ napsali koncem července analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW).

Mark Cancian, bezpečnostní expert a penzionovaný plukovník americké námořní pěchoty, řekl webu Business Insider, že ideální je pro komunikaci v terénu používat speciální vysoce zabezpečené vojenské systémy. Taková možnost je ovšem velmi drahá, zatímco mobilní telefon má každý - a proto je to navzdory velkému riziku stále lákavá varianta. I v takovém případě jsou k dispozici šifrovací aplikace, ale vojáci jsou někdy zkrátka neopatrní, dodal Cancian. Týká se to přitom i ukrajinské armády.

„Podle ruských a západních představitelů obě strany ve válce na Ukrajině používaly mobilní telefony k identifikaci cílů - jak prostřednictvím sledování zdroje signálu, tak prostřednictvím fotografií nebo zpráv odeslaných z těchto zařízení,“ podotkla agentura Reuters.

V Rusku se toto téma ve velkém začalo řešit po novoročním útoku na přelomu roku 2022 a 2023, kdy rakety HIMARS zasáhly ruská kasárna v Makijivce v okupované části Doněcké oblasti. Podle tehdejšího oznámení ruských vyšetřovatelů se tak stalo právě kvůli masivnímu používání osobních telefonů ruskými vojáky, což Ukrajincům umožnilo lokalizovat cíl. Podle ruských úřadů tehdy zahynulo 89 vojáků, zatímco Ukrajinci tehdy hlásili stovky mrtvých Rusů.

Nové opatření přesto v Rusku vyvolalo odpor i mezi těmi, kdo ruskou invazi na Ukrajinu podporují. Vlna kritiky se vzedmula například mezi ruskými vojenskými blogery. Jegor Guzenko, známý též pod psedonymem Trinadsatyj, na Telegramu upozornil, že na zařízení s připojením na internet spoléhá celá armáda. „Ale jak by tomu mohly ty kancelářské krysy rozumět a vědět to? Nechme tyto šmejdy z Dumy, ať jdou do války sami,“ napsal.

Další bloger známý jako Dva majora to opatření označil za příklad zastaralého myšlení - jednak proto, že počet a kvalita elektronických zařízení podle něj mohou rozhodnout válku a jednak proto, že vojáky není rozumné zcela odstřihnout od jejich rodin. „Je čas vznést otázku, zda takovou Dumu potřebujeme, nebo je čas požádat prezidenta, aby ji rozpustil?“ napsal.

Kritika se ale objevila i v oficiálních médiích. „Takové nařízení nelze dobře vymáhat,“ citoval například vojenského experta Jevgenije Michajlova zpravodajský webu Gazeta.ru. „Věřím, že tyto skandály nakonec povedou k reformě Dumy. Není možné tam vytvářet takové předpisy,“ dodal Michajlov. Web zároveň podotkl, že proti omezení se vyslovilo i několik zákonodárců.

Agentura TASS následně informovala, že obranný výbor Státní dumy doporučil, aby byl zákon znovu projednán a schválen s dodatkem, že ruským vojákům nebude hrozit uvěznění v případě, že elektronická zařízení použijí pro „plnění bojových povinností“.

Nepoužívejte iPhony, jsou nebezpečné, zavelel Kreml

Mobil

Výběr článků

Načítám