Hlavní obsah

Za ruskou armádu i po Putinově slibu bojuje 50 Indů. Chceme je zachránit, zní z Nového Dillí

Nové Dillí

Pětačtyřicet indických občanů, kteří byli nelegálně vlákáni do služeb v ruské armádě, už bylo propuštěno, dalších padesát jich tam ale zůstává a dál se účastní bojů na Ukrajině. Oznámilo to v pátek indické ministerstvo zahraničí s tím, že se nadále snaží zbývající Indy v ruské armádě „zachránit“, informovala tamní televize NDTV.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie indického občana Mohammeda Asfana v ruské uniformě, kterou reportérům ukázal jeho bratr.

Článek

„Během nedávné návštěvy premiéra Naréndry Módího v Moskvě ruský prezident Vladimir Putin ujistil Módího, že Rusko propustí všechny Indy, kteří byli uvedeni v omyl, byli podvodně zařazeni do ruské armády a následně byli nuceni odejít do bojů na Ukrajině,“ připomněla nyní NDTV, že toto téma přišlo na přetřes během setkání obou lídrů na počátku července.

Dva měsíce poté je nicméně evidentní, že desítky Indů v ruské armádě nadále zůstávají.

„V probíhající rusko-ukrajinské válce je stále na bojištích padesát dalších indických občanů a probíhají snahy o jejich záchranu a propuštění,“ konstatovala v pátek stanice s odvoláním na indické ministerstvo zahraničí.

Indie rozbila gang, který verboval mladé kluky do ruské armády

Zahraniční

Indická policie už v květnu oznámila rozbití mezinárodní sítě pašeráků lidí, kteří údajně pod falešným příslibem lukrativního vzdělání na univerzitách a zaměstnání lákali mladé Indy, kteří však měli po příjezdu do Ruska ke svému překvapení skončit v bojích proti Ukrajině v řadách ruské armády.

Na sociálních sítích se dříve v letošním roce objevily videozáběry skupiny mužů z indických států Paňdžáb a Harijána v armádních uniformách, kteří prosili o pomoc a tvrdili, že byli podvedeni a zataženi do války proti Ukrajině, podotkla NDTV.

Ruské velvyslanectví v Novém Dillí v souvislosti s kauzou zveřejnilo prohlášení, v němž tvrdí, že ruské úřady se nikdy nezúčastnily žádných veřejných nebo skrytých kampaní, které by lákaly indické občany ke službě v ruské armádě. Od dubna 2024 bylo také údajně zastaveno přijímání cizích občanů do vojenské služby v Rusku, napsal nyní ruský list Kommersant.

Putin se objímal s Módím, slíbil mu návrat Indů z ruské armády

Svět

Výběr článků

Načítám