Hlavní obsah

Z Kurské oblasti se nestáhneme do konce války, řekl Zelenskyj

Vpád do Kurské oblasti považuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za úspěšný. V rozhovoru pro televizi NBC tento týdne uvedl, že kvůli němu tam nakonec Rusové přesunuli vojáky z Donbasu, kde ale dál pokračují v postupu. Území míní Kyjev držet obsazené do konce války.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na záběru z 2. září

Článek

„Nepotřebujeme jejich zemi, nechceme tam přinášet ukrajinský způsob života, ale teď ji potřebujeme,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru pro NBC 3. září. Podle prezidenta bude Ukrajina „držet“ toto území v rámci svého „vítězného plánu“ na ukončení války. Dodal, že s ním své partnery včetně Spojených států seznámí.

Že se Ukrajinci nemíní stáhnout z Kurské oblasti, potvrzují i zprávy ruských vojenských bloggerů a ruských vojáků. Podle nich se tam Ukrajinci zakopávají.

Zelenskyj potvrdil, že se útok snažil udržet v maximálním utajení. „Ani jsme nikoho neinformovali. Není to otázka nedostatku důvěry. Je to důsledek poučení z loňska, kdy se o letní ofenzívě dlouho mluvilo a Rusové se tak na ni mohli lépe připravit. Proto o vpádu do Kurské oblasti nevěděly ani tajné služby. „Na maximum jsme omezili okruh lidí, kteří o něm věděli. Myslím si, že je to jeden z důvodů, proč uspěl.“

Zelenskyj tvrdí, že uspěl i v tom, že donutil Rusy přesunout do Kurské oblasti své vojáky z Doněcké oblasti, kde postupují směrem na Pokrovsk. „Jedním z cílů operace v Kurské oblasti bylo odklonění ruských vojáků na jejich území. Dnes mohu říci, že tam přesunuli přes 60 000 vojáků. Stáhli je z některých míst, kde nám hrozily problémy, protože jsme neměli dodávky zbraní.“ NBC ani Kyiv Independent to však nedokázaly potvrdit.

Vrchní velitel ukrajinských vojsk Oleksandr Syrskyj řekl CNN, že tam bylo přesunuto 30 000 vojáků: „Za posledních šest dní nepřítel nepostoupil u Pokrovsku ani o metr. Naše strategie tedy funguje.“ Server The Hill to však také nebyl schopen nijak ověřit.

Syrskyj mluvil o jiné výhodě operace v Kurské oblasti než Zelenskyj. Podle něj útok na Kurskou oblast zabránil chystané ruské ofenzívě z tohoto regionu na Sumskou oblast sousedící s Charkovskou: „Zmenšil hrozbu nepřátelského útoku. Nedovolili jsme jim fungovat. Přenesli jsme boje na nepřátelské území, aby nepřítel pocítil to, co my cítíme každý den.“

Putin a jeho mír: Naše podmínky a znásilněná Ukrajina

Válka na Ukrajině

Ruský postup na západě Doněcké oblasti

Rusové však na východě v Doněcké oblasti dále postupují, i když pomaleji. Podle Institutu pro studium války postoupili na jihovýchodě u Pokrovsku jižně od Novohrodivky a západně od Mykolajivky. Potvrdily to geolokované záběry. Především však zintenzivňují od 1. září operace u Vuhledaru, kde dosáhli drobných taktických zisků.

Podle geolokovaných záběrů z 5. září pronikli do Prečystivky západně od Vuhledaru, který stále drží Ukrajinci, a na jejím severozápadě vztyčili vlajku. Další postup západně od Vuhldearu by znamenal, že Rusové opět získají Velykou Novosilku, kterou Ukrajinci dobyli při loňské ofenzívě podél řeky Mokri Jaly. Tím by vymazali jeden z mála ukrajinských úspěchů loni v létě a spojili se s ruskými vojáky postupujícími podél řeky Mokri Jaly od Urožajného.

Rusové postupují i podél silnice H-15 spojující Doněck se Záporožím. Podle Institutu pro studium války tyto útoky podél H-15 a od Vuhledaru, tedy jižně od Pokrovsku, mají ruským jednotkám vytvořit příznivější situaci pro další útoky na Pokrovsk. Současně vedou útoky na linii mezi vesnicí Kurachove přes Hirnyk až k vesnici Selydove. Zvětšují tak území pod svou kontrolou a vyrovnávají frontu jižně od Pokrovsku pro případný další útok v tomto směru, aby nebyla útočící vojska ohrožena na křídlech.

Rusové však útočí i u Bachmutu, u Kosťantynivky Ukrajinci odráželi útok čtyř tanků a 17 obrněných vozidel. Potvrdila to ukrajinská 70. samostatná výsadková brigáda. Cílem je dobýt silnici O-0532 spojující Kosťantynivku s Vuhledarem.

Kurská operace ruské síly odklonila jen částečně, uvedl Syrskyj

Válka na Ukrajině

Ukrajinci ustupují od Pokrovsku

Válka na Ukrajině

Související články

Ukrajinci ustupují od Pokrovsku

Ukrajinská armáda se v reakci na pokus ruských okupantů obklíčit vojáky na pokrovském směru rozhodla stáhnout z některých svých pozic. Informuje o tom americký...

Výběr článků

Načítám