Hlavní obsah

WSJ: Válka na Ukrajině už má milion mrtvých nebo zraněných vojáků

Válka na Ukrajině, kterou Rusko rozpoutalo plnohodnotnou invazí 24. února 2022, si vyžádala už jeden milion mrtvých nebo zraněných vojáků. Napsal to americký list The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb dvou ukrajinských vojáků ve Lvově

Článek

Určit přesný počet mrtvých a zraněných je složité, Rusko a Ukrajina totiž odmítají zveřejnit oficiální čísla, nebo naopak mluví o takových cifrách, kterým se obecně nedá věřit, poznamenal americký list.

Zdroj obeznámený s „tajným ukrajinským odhadem“ WSJ řekl, že počet mrtvých ukrajinských vojáků je zhruba 80 tisíc a zraněných 400 tisíc. Ruské ztráty se těžko odhadují. Některé západní zpravodajské služby uvádějí, že počet mrtvých je až téměř 200 tisíc, kdežto zraněných 400 tisíc.

List Ukrajinska pravda s odvoláním na armádu tvrdí, že k 17. září 2024 přišlo Rusko o 635 880 členů armády, což zhruba sedí se západními odhady. Počet mrtvých a raněných ale odděleně neuvádí.

Zelenského vítězný plán má zahrnovat i zmrazení konfliktu na frontové linii, tvrdí Bild. Ukrajinci to popírají

Válka na Ukrajině

Ukrajina naposledy o svých padlých hovořila letos v únoru. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského padlo proti Rusku za dva roky války 31 tisíc vojáků, počet zraněných tehdy nezmínil.

Ruský vůdce Vladimir Putin zkraje června při setkání s novináři prohlásil, že Ukrajina každý měsíc ztratí 50 tisíc vojáků s tím, že polovina z nich jsou mrtví a půlka zranění. K tomu uvedl, že ruské ztráty vůči ukrajinským jsou pět ku jedné, z čehož by vyplývalo, že má Rusko každý měsíc ztratit v průměru 10 tisíc vojáků.

Pokud by Putinova čísla seděla a platila pro celou dobu ruské agrese, znamenalo by to, že Ukrajina od února 2022 do května 2024 ztratila 1,35 milionu lidí.

Američtí analytici z Institutu pro studium války (ISW) k tomu poznamenali, že počet padlých a zraněných ve válečných konfliktech je obvykle tři ku jedné. Podle ISW tak Putinovy odhady minimálně u zraněných nesedí.

Pět tisíc měsíčně. Putin propálil počet mrtvých Rusů na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám