Hlavní obsah

Vyšetřovatelé prověřují i verzi, že si stíhačku F-16 mohli Ukrajinci sestřelit sami

Mezi možnými příčinami ztráty stíhačky F-16 ve službách ukrajinského letectva, při níž zahynul elitní pilot Oleksij Mes, je i sestřelení stroje vlastní obranou. S odvoláním na svůj zdroj o tom informovala ukrajinská redakce rozhlasové stanice Hlas Ameriky. K dalším hypotézám by měla patřit technická závada či chyba pilota.

Foto: ČTK/AP

Stíhačka F-16

Článek

K havárii stíhačky F-16 došlo v pondělí, kdy Rusko spustilo největší vzdušný útok od začátku invaze na Ukrajinu. Mes měl se svým strojem před havárií zlikvidovat tři řízené střely a jeden útočný bezpilotní letoun, uvedlo ukrajinské letectvo ve čtvrtek, kdy se také konalo poslední rozloučení s elitním pilotem.

„Zvažují se různé verze, včetně palby do vlastních řad od naší protivzdušné obrany, technické závady a chyby pilota. Přesný důvod ovšem bude znám až po ukončení vyšetřování,“ uvedl podle Hlasu Ameriky zdroj z letectva.

O možné chybě pilota psala americká média, podle CNN jí ale ukrajinské síly nevěří.

Verzi o sestřelu z vlastních řad zveřejnila na sociální síti kontroverzní ukrajinská poslankyně Marjana Bezuhlová, jež je známá svou kritikou ukrajinské generality. Sestřel ale představila jako závěr vyšetřování, čehož se chytli ruští propagandisté. Bezuhlová také ve svém příspěvku kritizovala údajnou „kulturu lží“ na velitelství vzdušných sil i to, že jejich šéf Mykola Oleščuk zůstává ve funkci.

„Jak dlouho bude tento výsměch zemi a vojsku trvat?“ obořil se na poslankyni v reakci mluvčí letectva Jurij Ihnat a dodal, že je tady pravděpodobně práce pro ukrajinskou kontrarozvědku, upozornil Unian.

Ztráta F-16: Zemřel elitní ukrajinský pilot

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám