Hlavní obsah

Výměna zajatců stojí, potvrdilo Rusko

Výměna zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou je už několik měsíců pozastavena. Uvedla to komisařka Ruské federace pro lidská práva Taťána Moskaľková.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinští zajatci po výměně za ruské zajatce poblíž města Sumy na Ukrajině ve středu 3. ledna 2024

Článek

Moskaľková z váznoucí výměny zajatců obvinila Kyjev. „Naneštěstí byly výměny pozastaveny kvůli Ukrajině, která neustále předkládá nové přehnané požadavky,“ řekla podle TASSu na výjezdním zasedání výboru Státní dumy pro rozvoj občanské společnosti a výboru pro kontrolu.

O jaké požadavky jde, není jasné, ale zřejmě se týkají výměny příslušníků pluku Azov, napsal list Kommersant.

Moskaľková potvrdila podle agentury Interfax, že je stále v kontaktu s ukrajinským ombudsmanem Mezinárodního výboru Červeného kříže: „Podle dohody každý den provádíme zrcadlové návštěvy, ukrajinský ombudsman u našich vojáků, já u ukrajinských. Navštívili jsme přes 700 lidí z obou stran a domluvili se na recipročním předávání věcí z domova - dopisů a vzkazů od dětí.“ Otevřen bude nadále i humanitární koridor.

Poslední výměna ve formátu sto za sto se uskutečnila 8. února. Výměna těl padlých se naposled konala 26. dubna, ukrajinská strana předala Rusku 36 těl, ruská Ukrajině 140  těl, uvedl Kommersant.

Rusko a Ukrajina si vyměnily zajatce

Válka na Ukrajině

Zelenskyj přijel do Saúdské Arábie jednat o ukrajinských zajatcích

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám