Hlavní obsah

Vylidněné oblasti. Ukrajinská populace klesla od začátku války o 10 milionů

Ukrajinská populace se od začátku ruské invaze v únoru 2022 snížila o deset milionů lidí, což znamená přibližně o čtvrtinu, uvedla v úterý šéfka Populačního fondu OSN Florence Bauerová. Největší podíl na poklesu populace má odchod uprchlíků ze země, masivní propad porodnosti a válečná úmrtí.

Foto: Reuters

Pohřeb ukrajinského vojáka

Článek

„Porodnost se propadla a nyní se pohybuje kolem jednoho dítěte na každou ženu, což je jedna z nejnižších porodností na světě,“ řekla Bauerová na tiskové konferenci v Ženevě. K udržení stabilní populace je potřeba míra porodnosti 2,1 dítěte na každou ženu, dodává agentura Reuters.

Ukrajinská populace se při pádu Sovětského svazu v roce 1991 pohybovala nad 50 miliony lidí, načež jako většina východní Evropy a střední Asie prošla úpadkem. Před ruskou invazí už tedy v zemi žilo jen přibližně 40 milionů lidí.

Vesnice starých

Vypočítat vážnost dopadu války na ukrajinskou populaci bude dle Bauerové možné až po jejím skončení. Již nyní se však na Ukrajině najdou téměř vylidněné oblasti nebo vesnice obývané jen starými lidmi. V zemi žije také mnoho párů, jež ztratily schopnost založit rodinu.

Zelenskyj: Očekávám pozvánku do NATO pro celou Ukrajinu. Včetně území okupovaných Rusy

Válka na Ukrajině

Největší podíl na propadu ukrajinské populace mají však váleční uprchlíci, kterých ze země odešlo 6,7 milionu. Faktorem jsou pak i úmrtí v bojích. „Je obtížné mít přesná čísla, ale odhady se pohybují kolem desetitisíců obětí,“ řekla Bauerová.

Válka zasadila ránu i ruské demografii. V Rusku před ní žilo přes 140 milionů lidí, a ačkoliv není známo, o kolik se toto číslo zmenšilo, je prakticky jasné, že k poklesu došlo. Rusko totiž v prvních šesti měsících tohoto roku zaznamenalo nejnižší porodnost za posledních 25 let, což Kreml nazval „katastrofickým“.

Europoslanci schválili 900 miliard pro Ukrajinu, půjčku splatí ruský majetek

Evropa

Výběr článků

Načítám