Hlavní obsah

Výbuch? Hrajte si dál, pokyne jen matka dětem. I tak se žije u fronty na Ukrajině

Až k samotné linii válečné zóny u Kramatorsku na východě Ukrajiny se v minulých dnech dostala trojice humanitárních dobrovolníků ze Zlína. Průmyslové město na Donbasu, ve kterém před válkou žilo sedmdesáti tisíc obyvatel, se snaží stále fungovat, i když řada jeho obyvatel utekla do bezpečnějších měst či na západ od ukrajinských hranic. V Kramatorsku tak zůstávají především senioři a ti, kteří nemají kam jít. A vojáci, kteří zde žijí v pronajatých bytech, aby byli blíže frontě.

Humanitární mise k bojové linii na východ UkrajinyVideo: Aleš Fuksa, Novinky

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

Lidé se snaží zaplašit neustálý strach z všudypřítomné smrti, a tak zkoušejí žít normálně. Chodí do práce, scházejí se s přáteli, nakupují. Není to však v kulisách neustálého kvílení sirén a výbuchů bomb jednoduché.

„Žít ve strachu je to nejhorší, čekáte, jestli si smrt pro vás nepřijde. Takto ale žít nechcete. Nechceme strachu podlehnout, jsme odhodlaní žít a nevzdat se. Ani vnitřně, ani navenek,“ vysvětluje Roman z Kramatorsku.

Foto: Aleš Fuksa

Dobrovolníci Jiří Linka (zleva) a Martin Vyoral předávají v Kramatorsku zdravotnický materiál českému vojenskému medikovi Pavlu Poradovi.

České humanitární misi pomáhá se zprostředkováním převozu materiálu potřebným. Trojice z iniciativy Vlny solidarity téměř čtyři tisíce kilometrů přesouvala na Ukrajinu pár sanitek vyřazených z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Vozy vezly náklad několik a mechanických lůžek, matrací, skříněk a množství zdravotnického vybavení pro českého zdravotníka Pavla Poradu, který působí na Donbasu při jednotce Karpatská Síč.

Vage z Kramatorsku sežene pro lidi ve válce cokoliv, od dětských plen až po auta

Válka na Ukrajině

S podobnou pomocí se na Ukrajinu trojice vydala za krátký čas již podruhé. „Pamatujete si, jak jste mě v srpnu stěhovali z bytového domu v Kramatorsku do Dnipra? Náš dům ještě stojí, ale vedlejší činžák raketa před pár týdny srovnala se zemí,“ říká Roman. Je mu kolem třiceti let, do armády jej ale nechtějí kvůli jeho zdravotnímu stavu.

Mohl by tak odejít do zahraničí, kam už před dvěma lety přesunul svou ženu a syna. „Víc svedu tady na Ukrajině. Můžu alespoň zajišťovat pomoc do míst, kde ji nejvíce potřebují - vojákům, civilistům, prostě všem,“ podotýká.

Foto: Aleš Fuksa

Americké Humer HMMWV projíždí vesnicí u frontové linie nedaleko Pokrovsku. Ukrajinští energetici zároveň opravují rozvody elektřiny.

Do jeho slov se přes okno do uší zarývá hukot sirén. Dopíjíme pomalu čaj a ubíráme se ke spánku. A myslíme na příběh, který nám popisoval další z Ukrajinců žijící v Charkově.

„Když padají bomby na město, jestli se schováváme do krytů? Už zdaleka ne tak často. Matka malých dětí sedí v kuchyni a kliká do mobilu, děti si hrají vedle ní na zemi. Nedaleko se ozve výbuch, zatřese stolem, děti se na ni podívají a ona jim povídá: ,Hrejte si dál.‘ Po chvíli se ozve další výbuch, stůl se ještě silněji otřese, děti se opět podívají na matku a ona s vyrovnaným hlasem opět říká totéž. Tak si děti hrají dál. A tak to pokračuje stále. Lidé jsou otupělí, ale nikoli odevzdaní,“ přibližuje Kosťa.

Vylidněné oblasti. Ukrajinská populace klesla od začátku války o 10 milionů

Válka na Ukrajině

Další ráno se vydáváme z Dnipra do Kramatorsku, přes okraj Pokrovsku, kde zuří jedny z nejtěžších bojů. To už máme vypnuté mobilní telefony s českými čísly a funkční jsou jen náhradní telefony s ukrajinskými SIM kartami kvůli internetu. „Je to lepší, nejsme tak viditelní a hlavně coby cizinci atraktivní pro ruskou rozvědku,“ vysvětluje Jiří Linka, spoluzakladatel iniciativy Vlny solidarity, pro kterého jde za dva a půl roku už o desátou cestu do válkou zmítané Ukrajiny.

Foto: Aleš Fuksa

Předání dvou sanitek

Už před Pokrovskem, ale i po celé další východní části Ukrajiny je patrný jeden ze znaků války: život tu běží mnohem rychleji. Přes vesnice i města jezdí automobily sedmdesáti až stokilometrovou rychlostí, mimo obce ještě rychleji. Mnoho vozů projíždí na křižovatkách na červenou. Nikdo se nechce zastavit, aby nebyl jednodušším cílem pro drony. A svou roli hraje i adrenalin.

Cestou do Kramatorsku míjíme vraky polovojenských aut. Neznamená to však, že musely být při bojích zasaženy protivníkem.

Foto: Aleš Fuksa

Reportáž z humanitární mise na východní Ukrajinu. Na snímku pietní místo při vjezdu do doněcké oblasti.

„Dřív se v linii vojáci střídali třeba jednou za tři dny, dnes, když nejsou lidi, zůstávají na pozicích i více než deset dnů. To znamená, že jsou pak vyčerpaní, a když odjíždějí například na pár dnů domů, adrenalin v nich nahromaděný je nenechá jet v autě pomalu. Je spousta vojáků, kteří neumírají jen v boji,“ naznačil jeden ze starších vojáků, když se jej ptáme na vraky u cest.

V Kramatorsku, asi deset kilometrů od fronty, odevzdáváme českému zdravotníkovi Pavlu Poradovi lékařský materiál, který může na frontě zachránit život raněným vojákům i civilistům.

Foto: Aleš Fuksa

Dvojice ukrajinských žen nám při děkování za naši přítomnost přeje hodně štěstí při cestě na východ Ukrajiny.

Po chvíli k autu s českou espézetkou přicházejí cizí lidé a děkují nám, že tu jsme. „Někdy máme za to, že by na nás Evropa nejraději zapomněla. Chybí nám munice, aby se naši chlapci mohli lépe bránit. Ale docházejí nám i lidské zdroje. Děkujeme, že tu jste s námi. A hodně štěstí po cestě,“ popřála českým dobrovolníkům starší žena.

Foto: Aleš Fuksa

Momentka z vesnice v blízkosti frontové linie mezi Pokrovskem a Kramatorskem na Ukrajině.

„Lidé jsou vděční za vše, co tu pro ně uděláte. Tato válka jen tak neskončí a lidé mají obavy, aby je neopustili spojenci, čím déle bude trvat. Vidíte to sami, není vesnice, kde by na hřbitově nebyl pohřbený voják bránící svou zemi. Není tady člověka, jenž by v mobilu neměl uložené číslo, na které už se nikomu nedovolá,“ vysvětluje Roman.

Foto: Aleš Fuksa

Havarovaný polovojenský automobil nedaleko Pokrovsku

Foto: Aleš Fuksa

Na Ukrajině není hřbitov, na kterém by už nebyl pohřbený voják ze současné války s ruskými okupanty.

Výběr článků

Načítám