Hlavní obsah

Vpád do Kurské oblasti si vyžádal svou daň. Ukrajinci ztrácejí území a znovu mají munici na příděl

Překvapivá ukrajinská invaze do ruské Kurské oblasti si ještě před zahájením vyžádala svou daň. Armáda totiž na operaci relokovala zhruba deset tisíc vojáků z Doněcké a Charkovské oblasti, kde probíhají ty vůbec nejtvrdší boje. Vojáci v Doněcké oblasti musí znovu počítat každý náboj, protože munice byla přerozdělena kvůli vpádu do Kurské oblast a teď chybí na obranu. Informuje o tom britský list The Financial Times (FT).

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský tank v Sumské oblasti hraničící s ruskou Kurskou oblastí

Článek

Rusové v současné době postupují Doněckou oblastí a rychle se blíží k 60tisícovému městu Pokrovsk, který Ukrajina již postupně evakuuje. V úterý ruské ministerstvo obrany navíc uvedlo, že se okupantům podařilo obsadit město Ňju-Jork, i když podle Ukrajinců se o něj stále bojuje. Rusové tak pokračují na své cestě úplného dobytí Doněcké oblasti, což si Kreml vytyčil jako jeden z řady cílů své speciální vojenské operace, jak agresivní válku nazývá.

Podle velitele ukrajinské dělostřelecké brigády na východě Ukrajiny, se kterým britský list promluvil, je jedním z důvodů ruského postupu přesun vybavení na sever ke Kurské oblasti.

Jeho vojáci se tak museli znovu uchýlit k přídělům munice, a to poprvé od doby, kdy americkou pomoc Ukrajině pozastavil Kongres. Ukrajina také přesunula až deset tisíc vojáků, včetně mnoha elitních výsadkářů a mechanizovaných brigád, z Doněcké a Charkovské oblasti, kde podle představitelů zapojených do operace probíhají nejtvrdší boje.

Rusko evakuovalo každého devátého obyvatele Kurské oblasti

Válka na Ukrajině

Podle vojenských analytiků je potvrzeno, že se na vpádu do Kurské oblasti podílí nejméně 20 ukrajinských jednotek. Některé z nich měly být záložními silami, které měly pomoci posílit roztříštěné obranné linie na východě země a poskytnout oddech vojákům, kteří bojovali bez odpočinku měsíce, podotkl FT.

Problémy ještě před startem

Již ve dnech před postupem ke Kurské oblasti ukrajinská obrana v Doněcké oblasti „vykazovala trhliny“, sdělil jeden z vysokých ukrajinských představitelů obeznámených s vojenskými operacemi. Ruské síly podle něj dosáhly v Doněcku „taktického úspěchu“ a další postup je pravděpodobný, pokud se situace nezmění.

Polský vojenský analytik Konrad Muzyka zase uvedl, že vzhledem k tomu, že většina rezerv směřuje do ruské oblasti, bude mít Ukrajina potíže s vyplněním mezer v obraně.

„Rusko nemá problémy s mobilizací vojáků, kdežto Ukrajina ano. Má totiž stále potíže s mobilizací takového počtu vojáků, který je potřebný k udržení a vedení operací v Doněcké oblasti,“ sdělil Muzyka pro FT.

Několik ukrajinských důstojníků a pěšáků nezávisle na sobě navíc uvedlo, že v současné době jsou součástí ještě delšího frontového nasazení bez jakékoli rotace, než tomu bylo dřív.

Dva poručíci sloužící v brigádě, která byla před vysláním do Kurska na frontě v Doněcké oblasti, uvedli, že za více než dva roky bojů měl každý z nich pouze měsíční přestávku.

Ukrajina se poučila. Invazi do Ruska tajila do poslední chvíle

Válka na Ukrajině

Jiný voják prohlásil, že předtím, než dostal rozkaz přesunout se ke Kurské oblasti, bojoval několik měsíců u Torecka bez odpočinku. „Teď už nikdo nemůže žádat o vystřídaní,“ řekl. „Byli jsme v záloze, ale teď jsme tady (v Kurské oblasti),“ dodal.

Četné ztráty

Ačkoli Kyjev ztráty nekomentuje, vpád do Ruska si již vyžádal minimálně materiální ztráty. Ukrajina podle FT přišla nejméně o 51 kusů cenné vojenské techniky, včetně německých vozidel Marder, amerických vozidel Stryker a raket HIMARS, zatímco na ruské straně bylo takových ztrát 27.

Prezident Volodymyr Zelenskyj a náčelník generálního štábu Oleksandr Syrskyj ujistili, že východní fronta je stejně důležitá jako vpád do Ruska. Zelenskyj minulý týden uvedl, že Doněck je místem, kde „dochází k většině ruských útoků - a tam se soustřeďuje maximum naší obranné pozornosti“. Syrskyj zase uvedl, že situace na východě „zůstává obtížná, ale pod kontrolou“.

Ukrajinci prozatím podle Zelenského kontrolují na 1250 kilometrů čtverečných ruské Kurské oblasti a téměř 100 obcí, včetně města Sudža, přes které protéká ruský plyn do Evropy. Od 6. srpna, kdy operace začala, navíc Ukrajinci zajali několik stovek ruských vojáků.

Rusové po ztrátě tří mostů v Kurské oblasti postavili pontonový. Přišli i o něj

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám