Hlavní obsah

Víme, jak reagovat, vzkázal Peskov k použití západních zbraní na území Ruska

Prezident Vladimir Putin a armáda vědí, jak reagovat, pokud Severoatlantická aliance povolí Kyjevu použít západní zbraně k útokům na území Ruska, uvedl Dmitrij Peskov, mluvčí ruské hlavy státu. Reagoval na vyjádření šéfa Severoatlantické aliance (NATO) Jense Stoltenberga, který se snaží země NATO přesvědčit k tomuto postupu. Peskov tvrdí, že se připravují „vhodná opatření“.

Foto: Sergei Bobylev, ČTK/AP

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Naše armáda to ví. Vrchní velitel (ruský prezident Vladimir Putin) a naše armáda to vědí a přijímají proti nim příslušná protiopatření. Připravují se,“ řekl Peskov. Odpovídal na otázku, jak by Rusko reagovalo, kdyby země NATO umožnily Ukrajině udeřit hluboko na ruské území západními zbraněmi.

Sám Putin před odletem z Taškentu po návštěvě Uzbekistánu Západ varoval před povolením ukrajinských útoků na vojenské cíle v Rusku pomocí západních zbraní. Západ by měl podle něj vědět, s čím si zahrává. Rusko podle Putina debatu na Západě bedlivě sleduje.

Už brzy. Syrskyj pozval na Ukrajinu francouzské vojenské instruktory

Evropa

Mluvčí Kremlu připomněl, že na Západě nepanuje na tuto otázku jednotný názor. „Jsou to horké hlavy, které dělají naprosto nezodpovědná a provokativní prohlášení. Odkazuji na nedávné prohlášení generálního tajemníka NATO pana Stoltenberga. Jsou ale i tací, kteří se ptají: Je nutné to takto dále eskalovat?“ řekl Peskov bez upřesnění, koho má na mysli.

Stoltenberg v uplynulých dnech prohlásil, že „spojenci by měli zvážit odvolání některých omezení, která zavedli na použití zbraní dodaných Ukrajině“. Argumentoval například zintenzivněním bojů v Charkovské oblasti, kdy se frontová linie nachází nedaleko ruské hranice, což Ukrajincům ztěžuje obranu, když nemohou dodané zbraně použít k útokům na ruské území.

Použití západních zbraní na území Ruska by nezatáhlo NATO do války, řekl Stoltenberg

Zahraniční

Ukrajinské útoky na ruské přeshraniční oblasti podle Putina přiměly Moskvu zahájit ofenzivu v Charkovské oblasti a vytvořit „nárazníkovou zónu“. O vytvoření nové takové zóny by Rusko muselo rozhodnout, pokud by Ukrajina použila přesné zbraně dlouhého doletu, cituje Putina TASS.

Charkovská oblast je nyní podle Putina středobodem zájmu ruského válečného snažení. „Vše se nyní točí kolem vývoje o přístupu k Charkovu,“ odpověděl šéf Kremlu na otázku novinářů. V polovině května tvrdil, že zatím nemá v úmyslu město dobýt.

Nedávno také mluvil o tom, že nemá v úmyslu zapojit se do války s NATO, protože vojenská síla USA je s tou ruskou nesrovnatelná.

Jsme slabší, válka s NATO nedává smysl, přiznal Putin

Evropa

Výběr článků

Načítám