Hlavní obsah

Útok na Ukrajinu byl největší od začátku války. Rusko stál miliardy

Aktualizováno

Pondělní kombinovaný ruský vzdušný útok na Ukrajinu byl největší od začátku války, uvedl večer velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platformě Telegram. Ukrajinská protivzdušná obrana podle něj zničila 102 ze 107 různých druhů střel a 99 ze 109 dronů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dřívějším prohlášení úder označil za jeden z největších od chvíle, co Rusko jeho vlast v únoru 2022 napadlo. Kvůli útoku zemřelo nejméně pět lidí, další desítky jsou zraněny.

Foto: Stringer, Reuters

Následky pondělního ruského útoku v Záporožské oblasti

Článek

Rusové podle Oleščuka mířili na kritickou infrastrukturu země, zejména palivový a energetický sektor. Celkem vyslali na Ukrajinu 236 střel a bezpilotních letounů. Konkrétně použili tři nadzvukové střely Kinžal, šest balistických střel Iskander-M/KN-23, dále 77 řízených střel Ch-101, k tomu 28 řízených střel Kalibr, tři řízené střely Ch-22, deset řízených střel Ch-59/Ch-69 a rovněž 109 dronů Šáhed 131/136, napsal Oleščuk.

Ekonomična pravda spočítala cenu všech raket a dronů, jež Rusko na Ukrajinu v ranních hodinách vyslalo, a přišla s tím, že celý útok Moskvu vyšel na 1,26 miliardy dolarů (31,5 miliardy korun). Celá miliarda dolarů šla přitom jen na střely s plochou dráhou letu Ch-101. Jedna totiž stojí 13 milionů dolarů (291,4 milionu korun).

Ukrajina při boji s nimi použila veškeré dostupné zbraně a techniku, zapojilo se letectvo, protivzdušné raketové síly, mobilní palebné skupiny i jednotky pro elektronický boj. Ukrajincům se podle Oleščuka podařilo sestřelit 201 vzdušných zbraní, včetně jedné hypersonické střely Kinžal. Dva drony se podle něj dostaly do Běloruska.

Foto: Michael Shtekel, ČTK/AP

Poničená vesnice Usatove po ruském útoku, 26. srpna 2024.

Raketa zasáhla vodní nádrž nad Kyjevem

Evropa

O Polsku se velitel ukrajinského letectva nezmínil. Polská armáda přitom dnes oznámila, že během dnešního rozsáhlého ruského útoku proti Ukrajině vletěl na polské území neznámý objekt, zřejmě bezpilotní letoun.

NATO odsoudilo počínání Ruska jako neodpovědné. „Od ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 byly při několika příležitostech nalezeny úlomky ruských dronů a střel na území spojenců,“ řekla mluvčí NATO Farah Dakhlallahová. „Ačkoli nemáme žádné informace naznačující úmyslný útok Ruska proti spojencům, tyto činy jsou nezodpovědné a potenciálně nebezpečné,“ zdůraznila.

Stovky dronů

Zelenskyj o něco dříve uvedl, že Rusko použilo přes sto střel různých typů a kolem stovky dronů Šáhed. Útoky podle něj mířily na kritickou civilní infrastrukturu od Charkovské po Oděskou oblast a také na západě Ukrajiny. „Bohužel jsou mrtví… a desítky raněných,“ uvedl prezident. Upozornil rovněž na rozsáhlé škody na energetických zařízeních a zdůraznil, že se pracuje na jejich odstranění.

Střela zasáhla rezervoár u KyjevaVideo: Reuters

„Je důležité, aby naši partneři splnili to, na čem jsme se s nimi domluvili ohledně systémů protivzdušné obrany a raket pro tyto systémy,“ řekl Zelenskyj. Dodal, že v napadených oblastech by se podařilo udělat více pro záchranu životů, kdyby letouny sousedních zemí podpořily ukrajinské letectvo.

Rusko během své rozsáhlé invaze na Ukrajinu, kterou zahájilo únoru 2022, podniklo už řadu útoků na energetickou infrastrukturu sousední země.

Foto: Mykola Synelnykov, Reuters

Zničený dům u Dnipra, 26. srpna 2024.

Po ruském útoku na Ukrajinu vletěl na polské území neznámý objekt

Evropa

Výběr článků

Načítám