Hlavní obsah

Válku jste začali vy. Britský premiér ostře reagoval na Putinovy hrozby

Britský premiér Keir Starmer rázně odpověděl na výhrůžky Vladimira Putina, že pokud Západ umožní Ukrajině používat jím dodávané taktické balistické rakety a střely s plochou dráhou letu v ruském týlu, bude ho považovat za účastníka války. Starmer ve vyžádané reakci upozornil, že válku začal Putin, a kdyby chtěl, může ji ukončit.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Britský premiér Keir Starmer po příletu do USA

Článek

„Rusko začalo tento konflikt. Rusko nezákonně vtrhlo na Ukrajinu. Rusko může hned ukončit tento konflikt,“ řekl podle BBC tvrdě Starmer, který je nyní ve Washingtonu, kde bude jednat s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Spekuluje se, že by výsledkem jednání mohlo být uvolnění omezení pro nasazení Západem dodaných raket ATACMS a střel s plochou dráhou letu Storm Shadow, které zatím Kyjev nesmí používat proti cílům na území Ruské federace.

Mohou se používat pouze proti cílům na územích okupovaných Ruskem. Podle listu The Guardian to Británie už tiše schválila.

Britové umožní Ukrajině užívat střely Storm Shadow proti Rusku

Válka na Ukrajině

Labouristický premiér později dodal: „K zopakování - bylo to Rusko, které to začalo jako první. Oni vyvolali konflikt, oni jednají nezákonně.“

Putin ve čtvrtek v ruské státní televizi varoval před použitím Západem dodaných střel na útoky v ruském týlu. Podle něj by to „neznamenalo nic jiného než přímé zapojení zemí NATO - Spojených států a evropských zemi - do války na Ukrajině“. Podle něj by šlo o jejich přímou participaci a to by „podstatně změnilo základy konfliktu“.

Ruský prezident opět hrozil: „Učiníme odpovídající rozhodnutí na základě hrozeb vytvořených proti nám.“

Putin nespecifikoval, jaká by byla ruská odpověď. Dodávky zbraní jedné z bojujících stran však neznamenají přímou účast dodávající země v konfliktu. Tou by bylo přímé vojenské zapojení do bojů nebo poskytnutí svého území k útoku na Rusko.

Putin hrozí Západu: Pokud povolíte používat dalekonosné zbraně v ruském týlu, jste s námi ve válce

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám