Hlavní obsah

Válka dronů. Ukrajinské FPV bezpilotníky napadají ty ruské pozorovací

Ukrajincům se daří útočit pomocí rychlých FPV dronů na ruské pozorovací drony. Na síti se objevily záběry, jak drony útočí na ruské pozorovací bezpilotníky Orlan 10 a Zala 421. Ty mohly zjišťovat pozice ukrajinských vojsk, jež by se pak staly terči ruských raketových útoků. Ukrajincům se ale pomocí FPV dronů daří likvidovat i ruskou vyčkávací munici Lancet.

Ukrajinské drony zachytily a zničily ruské dronyVideo: Armija TV

Článek

Jeden záběr armádní televize zachycuje, jak se u Velyke Novoselivky rychle přibližuje ukrajinský FPV dron (FPV/first person view – stroj s kamerou) k většímu ruskému pozorovacímu. Pak přenos končí, neboť stroj do ruského dronu narazí. Na dalším se ve stejné oblasti FPV dron přibližuje k ruskému pozorovacímu dronu Orlan-10. Na těchto záběrech jsou vidět i trosky Orlanu.

Útok na dron Zala 142 už dříve zveřejnila i ukrajinská pohraniční služba. I zde je možné vidět trosky pozorovacího dronu.

Tyto útoky ulehčují situaci ukrajinských vojáků na frontě, Rusové totiž nemají okamžité informace o místě jejich dislokace a nemohou na ně zaútočit. Pozorovací drony se dají likvidovat i dalšími způsoby, ale trefit je protileteckým kulometem není snadné a nehodí se k tomu ani ruční protiraketové střely (MANPADS). Drony totiž nezanechávají tak silnou tepelnou stopu jako proudové motory. Navíc jsou tyto střely dražší než FPV dron.

Čína vojensky pomáhá Rusku stále víc, vyvíjí s ním útočný dron a sdílí satelitní snímky

Válka na Ukrajině

„Munice pro MANPADS je drahá a ne vždy účinná, takže se my i Rusové snažíme naučit se útočit nejen na pozemní cíle, ale pracovat i ve vzduchu,“ řekl webu Armija Inform nadporučík Arťom Holub z jednotky dronů. Podle něj se postupně válka mění i ve válku dronů mezi sebou.

Major Andrij Makarenko připomněl, že ukrajinští obránci nemají vždy dostatečné množství protivzdušné obrany krátkého dosahu. Ukrajinští vojáci v bojové zóně jsou proto vždy v dohledu „nepřátelských očí na obloze“. Pozorovací drony se tak stávají důležitými cíli, jakými byly v době první světové války pozorovací balony, z nichž pozorovatelé korigovali dělostřeleckou palbu.

Technologické závody

Ukrajinci však FPV drony používají i k ničení nepřátelské vyčkávací munice, známé také jako kamikadze drony. Operačně taktická skupina Charkiv zveřejnila 29. června, jak FPV dron zničil ukrajinskou vyčkávací munici Lancet.

Institut pro studium války upozornil, že jak ukrajinské, tak ruské síly zlepšily kvality svých FPV dronů i výcvik jejich pilotů, takže mohou napadat nepřátelské drony na taktické úrovni. Institut však zatím nemá potvrzení, že by je Rusové použili k likvidaci vyčkávací munice a pozorovacích dronů ve středních výškách, jak to dělají Ukrajinci. Rusové se více soustředili na vyčerpání ukrajinské protivzdušné obrany, aby mohli více využít vzdušný prostor k pozorování svými drony s pevnými křídly. Ani u Ukrajinců však není jasné, zda takto drony používají regulérně.

Institut podotkl, že technologický náskok Ukrajinci potřebují, aby mohli čelit ruské převaze v počtu zbraní a munice.

Jak létají drony, na něž se Češi skládají Ukrajině? Ovládání není jednoduché

Domácí

Výběr článků

Načítám