Hlavní obsah

Vage z Kramatorsku sežene pro lidi ve válce cokoliv, od dětských plen až po auta

Dodá vše, po čem lidé v nouzi touží. Vodu, pleny, ale i léky či terénní auta. Šestatřicetiletý Armén křestním jménem Vage založil v ukrajinském Kramatorsku v Doněcké oblasti humanitární sklad. Město je blízko fronty, pod neustálými útoky Ruska.

Humanitální mise v KramatorskuVideo: Aleš Fuksa, Novinky

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

„Jsme Kramatorci, skupina lidí, kteří se nikdy nespokojí s tím, že by měli být pod agresí Ruska. Proto jsme se rozhodli být aktivní. A hlavně bránit naše město a okolí. Pomáháme nejen vojákům, kteří brání město a okolí před vpádem ruských vojsk, ale také lidem, kteří žijí v místech bojové fronty a nemají kam odejít,“ vysvětlil redaktorovi Novinek.cz Vage.

Češi vezli pomoc, málem je zasáhly ruské rakety

Zahraniční

A Vage se hned přidává:

Foto: Aleš Fuksa

Vage ukazuje ve své klubovně nad humanitárním skladem na jedné z vlajek podpis Valeryje Zalužného, bývalého vrchního velitele ukrajinské armády.

Spojuje se s humanitárními organizacemi nejen po celé Ukrajině, ale i v jiných zemích. Už podruhé během letošního roku k němu zamířila mise i z Iniciativy Vlny solidarity ze Zlína a v září se chystá další dodávka pomoci.

Foto: Aleš Fuksa

Podpis bývalého velitele ukrajinské armády Valerije Zalužneho.

„Tentokrát jsme do Kramatorsku přivezli lednice s mrazáky, elektrocentrály, průmyslový hnětač těsta, o který si Vage speciálně požádal. A také postele a matrace,“ přiblížil Jiří Linka z Vln solidarity.

Reportáž z války: Ruská vojska se blíží k Pokrovsku, lidé si pomáhají při evakuaci

Válka na Ukrajině

„Humanitární pomoc od nás je určena všem. Malinkým dětem zajišťujeme kojenecké výživy, plenky, hygienické potřeby, hračky. Starším lidem, z nichž mnozí jsou na naši pomoci závislí, základní potraviny a také hygienické potřeby. A pro armádu vše, o co si vojáci řeknou a jaké mají požadavky. Od léků a dalších medicínských potřeb a pomůcek, přes oblečení a různé základní technické vybavení,“ pokračoval Vage.

Foto: Aleš Fuksa

Sklad kramatorské humanitární organizace

Na začátku války sháněla jeho organizace i balistické vesty, přilby a další vojenské vybavení. „Protože mezi lidmi, kteří chtěli jít bojovat, takové vybavení nebylo. Teď už má armáda dostatek věcí. Ale je třeba stále shánět například menší elektrocentrály, externí nabíječky k technice, kterou vojáci používají,“ podotkl Vage.

Výbuch rakety v blízkosti humanitárního skladu

Už dnes je mu jasné, že humanitární sklad bude v Kramatorsku potřebný stále. A jen doufá, že se Rusům nepodaří prolomit ukrajinské pozice. Bojová linie je přitom jen několik málo kilometrů od Kramatorsku. Rusy dobytý Bachmut je vzdušnou čarou zhruba dvě desítky kilometrů a boje jsou nyní mezi Kramatorskem a Bachmutem. „Mojí motivací je, že Kramatorsk miluji a nemíním se ho vzdát. Ukrajina je moje zem, ve které se narodily i moje děti. A rád bych, aby děti žily v evropské Ukrajině. Nedokážu si představit, že by nás pohltilo Rusko, že by oblast Kramatorsku byla nadobro součástí Ruské federace,“ říká Vage a bere si do ruky baseballovou pálku.

„Situace není dobrá. Ale blíž ji nechci komentovat. Pro nás je důležité, že můžeme dál pomáhat humanitárně a naše pomoc je znatelná. Vozíme potřebné věci přímo lidem. Mnohým vojákům pak přímo na předem dané pozice,“ dodal Vage, který v Kramatorsku žije od roku 1992.

Foto: Aleš Fuksa

Ať Rusové přijdou, poradíme si s nimi, říká rázně Armén Vage.

Před nedávnem dvacet metrů od jeho skladu vybuchla jedna raketa. Vysklila okna okolních bytových domů. I tak ale pokračuje i s dalšími dobrovolníky v práci. Ty tvoří hlavně ženy a mladí chlapci. Kromě třídění darů ženy například ve skladu pletou maskovací sítě.

Solidarita pokračuje. Dobrovolníci ze Zlína posílají na východ Ukrajiny zásilku pro zdravotníky

Domácí

Kramatorsk je střediskovým průmyslovým městem oblasti Donbasu a jedním z největších měst Doněcka. Před válkou měl přes 157 tisíc obyvatel.

Foto: Aleš Fuksa

Kancelář a klubovna Vageho humanitární organizace v jednom.

Výběr článků

Načítám