Hlavní obsah

V Záporožské jaderné elektrárně vyhořela chladicí věž

Při požáru, který v neděli vypukl v Záporožské jaderné elektrárně, vyhořela chladicí věž, uvedla mluvčí elektrárny Jevgenija Jašinová. Podle ní však nehrozí, že by se zřítila.

Rusové zapálili oheň v areálu Záporožské jaderné elektrárny. Ukrajinský prezident na sociální síti zveřejnil záběryVideo: X.com / Volodymyr Zelenskyy

Článek

„Zevnitř zcela vyhořela chladicí věž, ale nebezpečí jejího zřícení nehrozí,“ cituje agentura TASS mluvčí elektrárny Jašinovou.

Požár v areálu Ruskem obsazené Záporožské jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny propukl v neděli. Ruská strana tvrdí, že oheň způsobil útok ukrajinského dronu. Kyjev naopak podle ruskojazyčného serveru BBC z požáru viní ruskou armádu. Obě strany dříve uvedly, že radiace je i přes požár v normě.

Plameny se podařilo uhasit po půlnoci, uvedl na sociální síti Telegram Vladimir Rogov, představitel ruských okupačních úřadů Záporožské oblasti.

Rusko si zaslouží spravedlivou odpověď, vzkázal Zelenskyj. Moskva slibuje tvrdou reakci

Válka na Ukrajině

Mezinárodní organizace pro atomovou energii (MAAE) ujistila, že škody způsobené požárem nemají přímý vliv na bezpečnost jaderných bloků. Podotkla však, že jakýkoliv požár v areálu elektrárny nebo jejím okolí s sebou nese hrozbu rozšíření ohně rovněž na objekty, které jsou pro bezpečnost elektrárny důležité.

Od doby, kdy ruské síly krátce po vpádu na Ukrajinu v roce 2022 elektrárnu obsadily, panují obavy ohledně bezpečnosti v areálu. Elektrárna se nachází v podstatě na frontové linii a Rusko a Ukrajina se v minulosti navzájem obviňovaly z jejího ostřelování.

Rusové zapálili oheň v areálu Záporožské jaderné elektrárny, uvedl Zelenskyj a připojil video

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám