Hlavní obsah

V tu chvíli chcete Putina zabít, komentoval Zelenskyj útok na nemocnici

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že po rozsáhlém vzdušném útoku, kdy byla zasažena i dětská nemocnice v Kyjevě, měl chuť ruského prezidenta Vladimira Putina zabít. Své pocity popsal po projevu v americké metropoli Washingtonu, kde se nyní koná summit Severoatlantické aliance.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve Washingtonu

Článek

„Jsem otec, jsem prezident, jsem člověk,“ řekl Zelenskyj v diskuzi s moderátorem po svém projevu v konzervativním Institutu Ronalda Reagana. „Je velmi těžké přijít o lidi, o děti. Vidíte rodiče, jejichž děti umírají, a v takových chvílích chcete Putina zabít a tak to je. Všichni po tom velmi toužíme,“ řekl Zelenskyj.

„Myslím, že snad něco pije,“ prohlásil ukrajinský prezident na adresu šéfa Kremlu. „Nešlo o žádný útok na vojenský cíl, ani nešlo o to, že by se střelou nebylo něco v pořádku. Ne. Raketa šla přímo na nemocnici a nebylo to poprvé,“ dodal.

Rusové od začátku invaze poškodili každou desátou ukrajinskou nemocnici

Válka na Ukrajině

Na dotaz moderátora, zda považuje masivní pondělní vzdušný útok na Ukrajinu za Putinův signál v době, kdy se koná summit lídrů zemí Severoatlantické aliance, odpověděl Zelenskyj souhlasně. „Ano, byl to jeho signál světu, všem lidem,“ řekl s tím, že šéf Kremlu chtěl ukázat, že tímto způsobem bude postupovat nadále.

Se Zelenským se má ve středu večer na okraj summitu NATO sejít i český prezident Petr Pavel, informovala jeho kancelář s tím, že ještě předtím se Pavel sejde s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem.

Podle ukrajinských úřadů při pondělním úderu v Kyjevě a dalších městech zahynulo přes 40 lidí, z toho nejméně čtyři děti. Dalších 170 lidí bylo zraněno. V kyjevské dětské nemocnici Ochmatdyt zahynula lékařka a zřejmě příbuzný jednoho z pacientů, na soukromé klinice Adonis v metropoli podle webu Ukrajinska pravda také zahynulo devět lidí.

Ve středu v podvečer pak přišla zpráva, že zemřel chlapec, který byl v době útoku na Ochmatdyt na tamní jednotce intenzivní péče. Záchranářům se ho podařilo v pondělí v kritickém stavu převézt do jiné kyjevské nemocnice, úsilí tamních lékařů ale bylo marné.

Raketa plná součástek ze zahraničí

Ukrajinská tajná služba SBU v pondělí uvedla, že dětskou nemocnici podle předběžného vyšetřování zasáhla ruská střela s plochou dráhou letu Ch-101. Dostupné video ukazuje, jak střela prudce klesá a poté zasáhne budovu nemocnice. Ruské ministerstvo obrany v pondělí uvedlo, že škody způsobil pád rakety ukrajinské protivzdušné obrany.

Raketa zasáhla kyjevskou dětskou nemocniciVideo: Reuters

Typ rakety Ch-101 používá součástky od západních firem, upozornil v této souvislosti list Financial Times. Podle ukrajinské prezidentské kanceláře raketa obsahuje přes 50 komponent vyrobených v zahraničí. Ruští zbrojaři podle deníku dokážou sankce obcházet nákupy mikroprocesorů a dalších vyspělých technologií, které nejsou primárně určeny pro vojenské účely.

Češi se skládají na opravu dětské nemocnice v Kyjevě. Darovali už miliony

Domácí

Výběr článků

Načítám