Hlavní obsah

Útok na Kurskou oblast byl naplánován za pomoci NATO, má jasno poradce Putina

Do plánování ukrajinského útoku na ruskou Kurskou oblast bylo přímo zapojené NATO a Západ, pronesl Nikolaj Patrušev, poradce ruského prezidenta Vladimira Putina v rozhovoru pro deník Izvestija. Je přesvědčen, že bez podpory Washingtonu by Kyjev neriskoval nájezd na ruské území.

Foto: Profimedia.cz

Nikolaj Patrušev, poradce ruského prezidenta Vladimira Putina

Článek

Podle Patruševa nejsou prohlášení Spojených států o neúčasti na útoku na Kurskou oblast pravdivá. Vyjádřil přesvědčení, že „bez jejich účasti a přímé podpory by Kyjev neriskoval vstup na území Ruska“.

„Země NATO pumpují do Kyjeva zbraně, vojenské instruktory, neustále dodávají zpravodajské informace a kontrolují akce neonacistů. Operace v Kurské oblasti byla také naplánována za účasti NATO a západních speciálních služeb,“ řekl Patrušev, jehož země už přes dva roky pustoší Ukrajinu.

„Tato kriminální akce je způsobena předtuchou blížícího se kolapsu neonacistického kyjevského režimu,“ pokračoval Patrušev.

Evakuujte se, Rusové jsou kousek od nás, vyzvaly úřady obyvatele města Pokrovsk

Válka na Ukrajině

Ukrajina zahájila útok na Kurskou oblast ráno 6. srpna. Nejprve armáda ostřelovala pohraniční město Sudža, poté se ukrajinským silám podařilo nejen vstoupit na území Ruska, ale převzít i kontrolu nad řadou osad. A zatím Ukrajinci stále postupují vpřed.

Od začátku operace podle velitele ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra Syrského pronikli ukrajinští vojáci do Ruska do hloubky 35 kilometrů a ovládli území o rozloze 1150 kilometrů čtverečních a 82 obcí.

Ruský prezident Vladimir Putin označil akce ukrajinské armády v Kurské oblasti za „rozsáhlou provokaci“ a slíbil „důstojnou reakci na Rusko“.

Ukrajinci v ruské Kurské oblasti zřídili velitelskou kancelář

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám