Hlavní obsah

Uřízni hlavu, nasaď ji na kůl. Čemu nerozumíš? Šokující odposlech ruského velitele

Uniklý odposlech dokazuje, že ruský velitel na ukrajinské frontě nařídil svým podřízeným, aby ukrajinskému vojákovi uřízli hlavu. Dále měli sebrat zbraně i cennosti včetně zubů a vše mu měli přinést. Pak dal rozkaz, aby hlavu nabodli na kůl u Staromajorského, aby ji Ukrajinci viděli.

Foto: Andrij Kostin/Facebook

Snímek obrněného vozidla, na němž leží useknutá hlava ukrajinského vojáka

Článek

Záznam odposlechů, zřejmě několika, zveřejnila Ukrajinska pravda. Ruský velitel křičel: „Americké automaty, všechno sebrat, dokumenty, peníze, zlato, brilianty, zuby vytrhat, hlavu uřezat a přinést mi to.“

Rozkaz prokládal mnoha vulgarismy. I kdyby šlo o uříznutí hlavy padlému, jde o válečný zločin, jímž je i vylamování zubů.

Pak řekl, co se má dělat s hlavou: „Hlavu, hlavu odřež a na kůl, na kůl ji nasaď tam, kam se nedostanou, ale tak, aby ji viděli, až budou přicházet.“

Voják zřejmě byl rozkazem zaskočený, protože rozezelný velitel na něj ještě křičel: „Řekl jsem odřezat hlavu a nasadit ji na kůl! U vjezdu do Staromajorského. Čemu na tom nerozumíš?“

Audiozáznam s vypípanými vulgaritami zveřejnila Ukrajinska pravda, neuvedla však, kdo jej poskytl, a nelze tak ověřit jeho pravost.

Podle Ukrajinské pravdy je záznam z 17. června. Tam velitelé jedné jednotky vydali rozkaz nebrat zajatce a stínat je. O dva dny později se objevil záběr uříznuté hlavy na kapotě vojenského vozidla.

Barbarská praktika naznačuje ruské problémy

Z audia ale neplyne, jestli mělo jít o zajatce, kteří se měli zajmout, nebo se mělo takto zacházet s padlými, kteří měli být okradeni o zbraně a cennosti a měla se nejméně jednomu uřezat hlava a nabodnout na kůl pro výstrahu

Tak se to dělalo ve středověku, kdy Tamerlán při svých taženích z hlav nepřátel stavěl pyramidy. Takovýto postup má zastrašit obyvatele na dobytých územích, aby se nebouřili, šířit dále strach a hlavně odrazovat nepřítele od útoku na vlastní pozice.

Při úspěšném útoku takový postup nemá cenu. Z rozkazu velitele je tak jasné, že se jeho jednotka zřejmě brání.

Staromajorske dobyli Ukrajinci spolu s Uražanjynm loni v létě při ofenzívě od Velyké Novosilky podél řeky Mokri Jaly. Rusové se letos pokoušejí oblast dobýt zpět stejně jako se pokoušejí získat zpět území ztracené u Robotyne a Verbove.

Rusové usekli hlavu ukrajinskému vojákovi a nechali ji ležet na obrněném vozidle

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám