Hlavní obsah

Ukrajinský Vuhledar padl

Vuhledar

Ukrajinské jednotky se stáhly z města Vuhledar v Doněcké oblasti, oznámila agentura Unian s odvoláním na vyjádření velení operativně-strategické skupiny vojsk Chortycja na jejím telegramovém kanálu.

Ukrajinský Vuhledar padlVideo: Reuters

Článek

„Nepřítel, který utrpěl v dlouhých bojích těžké ztráty, se nepřestával pokoušet zmocnit Vuhledaru. Ve snaze obsadit město za každou cenu se mu podařilo nasměrovat zálohy tak, že provedly boční údery, která vyčerpaly bránící se jednotky Ukrajinských ozbrojených sil,“ uvedlo velení Chrotycje na telegramu.

Varovalo, že hrozilo obklíčení města, ze kterého by se pak nemohla dostat 72. mechanizovaná brigáda, která Vuhledar chránila.

Rusové vyvěšují ve Vuhledaru ruské vlajkyVideo: Reuters

„Vyšší veleni povolilo podniknout manévr vedoucí ke stažení jednotek z Vuhledaru s cílem zachránit personál a bojovou techniku a zaujmout pozice pro vedení dalších akcí,“ uvedlo velení podle agentury Unian.

Rusové vyvěšují vlajky ve Vuhledaru

Válka na Ukrajině

Už v úterý se objevily zprávy, že se bojuje přímo v ulicích města a Rusové postupují k centru. Již na začátku posledního zářijového týdne Rusové postoupili tak blízko, že se do dostřelu jejich děl dostala poslední zásobovací cesta z Bohojavlenky, jež leží na sever od Vuhledaru.

Foto: ISW

Fronta u Vuhledaru na mapě ISW. Červenou barvou je znázorněné území pod kontrolou ruských okupantů, žlutě jejich zisky. Modrá barva znázorňuje protiofenzivu Ukrajinců

Rusko se opakovaně pokoušelo dobýt Vuhledar, ale nedařilo se mu to. Neuspěli v tom ani wagnerovci. Kontrolu nad městem považují obě strany za důležitou vzhledem k tomu, že Vuhledar leží na vyvýšeném místě a na křižovatce východní a jižní fronty, což mu dodává na významu, pokud jde o zásobování obou armád, napsala agentura Reuters. Obsazení Vuhledaru může ruským invazním silám otevřít cestu k postupu na další strategická místa.

Ovládnutí Vuhledaru zajistí jižní křídlo ruských jednotek, které se pokoušejí dobýt Pokrovsk. Navíc ohrozilo i ukrajinské jednotky v sousední Záporožské oblasti, kde je zatím ruský postup extrémně pomalý. Umožní podniknout útok na Velykou Novosilku a obnovit kontrolu nad nivou řeky Mokri Jaly, kterou loni Ukrajinci po těžkých bojích ovládli, když se probili do Uražajného.

Následné dobytí Pokrovsku by pak umožnilo Rusku ovládnout další velkou část Doněcké oblasti a ve velkém oblouku zaútočit od jihu na poslední dvě velká města, která Ukrajinci v oblasti kontrolují - na Kramatorsk a Slovjansk.

Na snímcích Vuhledar 29. září 2024 a 17. září 2021. Z města a okolí se stala pustina.

Rusové si připravují půdu pro obsazení celé Doněcké oblasti

Válka na Ukrajině

Vuhledar. Český fotograf zachytil hroutící se ukrajinskou pevnost

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám