Hlavní obsah

Ukrajinský úspěch na Krymu. ATACMS poslaly ke dnu ruskou raketovou loď Cyklon

Sevastopol

Ukrajinská armáda při nedělním útoku na Sevastopol zničila pomocí amerických balistických střel ATACMS ruskou raketovou loď Cyklon, která díky řízeným střelám Kalibr dokáže zaútočit až na vzdálenost 2500 kilometrů a je schopna odpalovat i nejmodernější ruské rakety Cirkon. S odkazem na zpravodajské telegramové kanály o tom informuje agentura Unian. Informace nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Foto: Profimedia.cz

Rakety Storm Shadow v akci při likvidaci ruské výsadkové lodi Novočerkassk v krymském přístavu Feodosija. (prosinec 2023)

Článek

„Tři střely ATACMS zasáhly přístav v Sevastopolu, kde kotvila malá ruská raketová loď Cyklon. Loď se potopila,“ stojí v příspěvku telegramového kanálu ASTRA. Sevastopol se nachází na okupovaném Krymském poloostrově.

Astra dále uvedla, že Ukrajinci na Sevastopol v noci na neděli poslali nejméně 12 střel ATACMS, devět z nich se Rusům mělo podařit sestřelit. „Nejsou známy žádné ztráty na životech,“ uvedla dále ASTRA.

Několik mrtvých nicméně hlásí ruský telegramový kanál Špionážní spisy, podle něhož v důsledku úderu zahynulo šest vojáků Černomořské flotily a dalších jedenáct bylo zraněno. „Loď byla potopena,“ konstatuje kanál s tím, že Ukrajinci na přístav vypálili dvě střely ATACMS.

Zkáza ruského letiště na Krymu. Satelitní snímky ukazují zničené stíhačky i budovy

Válka na Ukrajině

O údajném potopení Cyklonu informoval také kanál Krymský vítr. „Včera tam Cyklon stál, dnes na tom místě není,“ uvedl kanál v neděli. O den později v jiném příspěvku napsal, že není jasné, co se s raketovou lodí stalo.

Rusko uvedlo do služeb Černomořské flotily raketovou loď Cyklon teprve loni v září. Pokud se její potopení potvrdí, nestrávila by na moři ani osm měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Ruská loď třidy Karakurt

Korveta Cyklon patří podle webu Militarnyj do třídy ruských plavidel Karakurt. Údajně potopená ruská loď je dlouhá 67 metrů a má výtlak 800 tun. Nést dokáže až 70člennou posádku a umí plout rychlostí až 30 uzlů s tím, že dojezd je tři tisíce námořních mil.

Lodě třídy Karakurt jsou vybaveny 76mm kanonem AK-176, dvěma 30mm kanony AK-630M a vertikálním odpalovacím zařízením UKSK pro osm protilodních a protizemních řízených střel Kalibr. Lodní odpalovací zařízení je také schopné odpalovat střely Onyx a Cirkon, uvedl web.

Ukrajinci poslali britské rakety na ruský vojenský tábor uprostřed civilní zástavby u Luhansku

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám