Hlavní obsah

Ukrajinská vláda odvolala šéfa Zakarpatské oblasti

Kyjev

Ukrajinská vláda v pátek schválila odvolání hlavy státní administrativy Zakarpatské oblasti Viktora Mykyty. V ukrajinském parlamentu to oznámil zástupce vlády Taras Melnyčuk. Důvodem odvolání je pravděpodobně to, že by se Mykyta měl stát novým zástupcem šéfa prezidentské kanceláře.

Foto: Profimedia.cz

Odvolaný Viktor Mykyta

Článek

„Odvolání Viktora Mykyty z pozice předsedy státní administrativy Zakarpatské oblasti bylo schváleno,“ oznámil v parlamentu Melnyčuk. Pro přítomné to ovšem pravděpodobně nebyl žádný velký šok, protože poslanec Jaroslav Železnjak za stranu Hlas již v minulosti naznačil, že by Mykyta mohl obsadit nově uvolněnou pozici v kanceláři prezidenta, uvádí server Ukrajinska pravda.

„Oleksij Kuleba bude z pozice zástupce šéfa prezidentské kanceláře povýšen na ministra. Jeho původní pozici převezme jeden z šéfů oblastí. Řekl bych dokonce, že to bude šéf té nejzápadnější,“ řekl Železnjak ještě předtím, než se první část jeho předpovědi ve středu naplnila a Kuleba byl jmenován novým ministrem infrastruktury.

Celkem musel Kyjev tento týden kvůli demisím zaplnit čtyři ministerská křesla a dvě místa vicepremiérů. Dále též na svou funkci rezignoval šéf Fondu státního majetku Ukrajiny Vitalij Koval a o přibližně týden dříve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal velitele letectva Mykolu Oleščuka.

Mykyta, pro nějž by tedy současné změny měly dle zvěstí znamenat povýšení, byl do čela rodné Zakarpatské oblasti jmenován v prosinci 2021. Předtím od roku 2003 působil na různých pozicích v bezpečnostních složkách. Vystudoval práva na Národní akademii vnitřních záležitostí.

Zelenskyj potřebuje uklidnit nespokojenou ukrajinskou společnost, vysvětlují experti vládní zemětřesení

Válka na Ukrajině

Související články

Výběr článků

Načítám