Hlavní obsah

Ukrajině dál chybí munice a zbraně. Bez nich Putina ke změně přístupu nedonutí

Západní vojenská pomoc stále vázne, což komplikuje situaci ukrajinských jednotek na frontě i budování nových brigád. Zatímco situace s naplněním stavů se zlepšuje, zbraně a munice proudí pomalu, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Stěžují si na to i obránci Časiv Jaru, kteří neudrželi jednu čtvrť města.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Velitel mechanizovaného praporu 24. brigády bránící Časiv Jar Džoker, uvedl na Telegramu, že čelí přesile, a dodal, že město nelze ubránit jen lidmi, je potřeba více prostředků. „Lidské zdroje nespěchají, nám nechybějí lidi, nám chybí zásoby, trén. Zásoby zachraňují,“ řekl.

Dodávky na frontě chybějí navzdory tomu, že američtí kongresmani nakonec po šesti měsících odkladů schválili pomoc Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů. Výzbroj a munice se ale dostávají na frontu příliš pomalu. „Největší tragédií této války je, že mezi rozhodnutím (o pomoci) a realitou (její přítomnosti na frontě) musíme skutečně dlouho, dlouho čekat,“ řekl Zelenskyj agentuře Bloomberg.

Bloomberg varoval, že podobné to může být s rychlostí dodávek pomoci ze zemí NATO, které se ve středu shodly, že budou poskytovat Ukrajině vojenskou pomoc v ročním objemu 40 milionů eur.

Putin odmítl příměří na Ukrajině, Trumpovy návrhy prý bere vážně

Válka na Ukrajině

Stále chybí především protivzdušná obrana, Zelenskyj proto bude příští týden na summitu NATO lobbovat za dodání dalších systémů protivzdušné obrany Patriot. Jak ale plyne z vyjádření velitele od Časiv Jaru, nejde jen o ni. To ví i Zelenskyj, jak plyne z jeho dalších vyjádření.

Ukrajina už staví nové brigády, řekl už 26. dubna ukrajinský prezident na summitu na základně Ramstein. „Už budujeme nové brigády na posílení pozic. Je to pro ně nezbytná podpora stejně jako pro všechny na frontě. Ani ti nejlepší vojáci nemohou beze zbraní změnit průběh války. Vědí, jak vyhrát. Ale ukrajinští obránci potřebují všestrannou podporu v dostatečném objemu (v podobě zbraní),“ dodal ukrajinský prezident.

Zelenskyj v rozhovoru pro Bloomberg odmítl, že by situace na bojišti uvázla na mrtvém bodě: „Není to pat, je to problematická situace. Pat znamená, že není cesty ven, ale problém může být vyřešen, jestliže bude vůle a nástroje. My máme vůli, ale nástroje ještě nedorazily.“

Ukrajinci přiznali stažení z části Časiv Jaru, hrozí ztráta Doněcké oblasti

Evropa

Na potřebě zbraní se shodují všichni

Také ukrajinský vojenský analytik plukovník Petr Černyk se vyjádřil pro server Ekspres jasně. „Potřebujeme čerstvé brigády. Nepřítel už oznámil vytvoření 14 nových divizí, 16 mechanizovaných brigád a dvou vševojskových armád. To je 300 000 lidí. Takový počet mohou Rusové nabrat do podzimu. Je zřejmé, že se nepřítel bude nadále zaměřovat na tzv. pěchotní valy, na masové útoky (vojáků v podobě lidských vln),“ uvedl Černyk.

Plukovník Vladyslav Selezňov zdůraznil ve vyjádření pro Ekspress potřebu dodávek zbraní: „K vytvoření nových brigád je potřeba nejen velení a speciální týmy, ale také zbraně, munice a speciální techniky. Když jsme loni připravovali 15 brigád na letní ofenzivu, dostali jsme zbraně a vybavení. Nyní jsou to jednotlivé dodávky. Patnáct vozidel Bradley z USA je velmi málo. Tankový prapor má 12 tanků a tanková brigáda by měla mít tři takové prapory, tedy 36 tanků.“

Česko nakoupí pro Ukrajinu munici za 865 milionů

Domácí

Podle vojenskopolitického analytika skupiny Informacijonyj sprotiv Oleksandra Kovalenka Zelenskyj v Ramsteinu řekl, že se Ukrajina připravuje nejen na obranu, ale i na útočné operace: „Myslím, že naši partneři jsou připraveni pomoci. Otázka je, kdy nám budou schopni poskytnout zdroje pro nové brigády.“ Brzké dodávky nečeká kvůli americkým volbám.

Putinovo rozhodnutí zvrátí jen úspěšná protiofenzíva

Institut pro studium války (ISW) zdůraznil, jak důležité jsou rychlé dodávky vojenské pomoci: „Ukrajinská schopnost provést operačně významnou protiofenzívu ve vhodně vybraném čase je klíčová pro vyhnutí se prodlužované válce. Teorie ruského prezidenta Vladimira Putina jak zvítězit je ta, že Rusko bude schopné dosahovat plíživého postupu na Ukrajině nekonečně. Tento postup Putina povzbuzuje v prodlužování války a přitvrzování jeho závazku zničit ukrajinskou státnost. Je nepravděpodobné, že Putin přehodnotí svou kalkulaci bez toho, aby Ukrajina uštědřila ruským silám výraznou porážku. Ukrajina nemá čas a pružnost čekat s vybavením nových jednotek na západní pomoc.“

„Ruské síly se zřejmě pokoušejí nyní využít své iniciativy na celém bojišti, aby donutily Ukrajince k nasazení lidí i materiálu do současných obranných operací a zabránily Ukrajině v nashromáždění rozhodujících lidských sil i zdrojů potřebných k převzetí iniciativy. Čím déle bude Ukrajina muset čekat na vybavení a nasazení nových brigád, tím více příležitostí budou mít ruské síly k narušení ukrajinských snah koncentrovat novou nenasazenou bojovou sílu pro budoucí protiofenzivy. Západní bezpečnostní pomoc, která umožní ukrajinským silám vybavit nové jednotky, tento tlak zmírní,“ uvedl Institut.

Dodal, že dodávky pomoci také uvolní Ukrajině ruce v tom, že bude vědět, kolik bude mít sil pro budoucí protiofenzívy a umožní je Kyjevu začít plánovat: „Západní vojenská pomoc poskytovaná ukrajinským silám pravidelně potřebné vybavení a zbraně v času a rozsahu pro operace, které osvobodí významné části okupované Ukrajiny, zůstává jedinou možnou cestou, jak snížit současný Putinův závazek zničit ukrajinskou státnost a identitu.“

Krvavé léto. Na Ukrajině se čekají těžké zákopové boje bez většího postupu

Válka na Ukrajině
Související témata:
Brigáda (vojenská jednotka)
Opotřebovávací válka (válečná strategie)

Výběr článků

Načítám