Hlavní obsah

Ukrajinci zastavili útok obrněného praporu, Rusové opět přišli o tanky

Ukrajinci ve čtvrtek odrazili útok mechanizovaného praporu ve směru na Kupjansk vedený padesáti obrněnými vozidly včetně tanků. Tvrdí, že zničili tři tanky a jedenáct obrněných transportérů. Jde o první ruský útok v oblasti od února. Institut pro studium války uvádí, že Rusové nemají sílu na provedení velké operace na východním břehu řeky Oskil a spokojí se s pomalým postupem.

Ukrajinský útok na postupující ruskou obrněnou kolonu na Kupjansk Video: Prapor Achilles, Velitelství výsadkových útočných vojsk Ukrajinských ozbrojených sil , Bez zdroje

Článek

Útok od obce Piščane byl vedený ve směru na Kupjansk. Asi padesát ruských obrněnců se pohybovalo směrem ke Kolisnykivce a Kruhljakivce. Zastavil je 92. prapor ukrajinských útočných sil Achilles z výsadkových vojsk. Podle tvrzení svého zástupce na telegramu zničil pomocí dronů tři tanky, pět bojových vozidel pěchoty BMP, jeden obrněný transportér BTR, jeden MTLB a dva nákladní automobily Ural i jednu terénní dodávku Buchanka a jednu čtyřkolku. Poškozeno mělo být dalších 26 vozidel včetně tanků, deseti BMP. Mezi zničenými tanky je i jeden moderní T-80.

Prapor zveřejnil sestřih postupné likvidace ruských vozidel z dronů. Záběry hořících vozidel publikovalo velitelství Výsadkových útočných vojsk Ukrajinských ozbrojených sil, uvedl web Armija Infrom. Vidět jsou na záběru hořící vozidla těsně u sebe, což naznačuje, že se Ukrajincům podařilo zasáhnout kolonu jedoucí pohromadě. Když se povedlo zastavit čelo, kolona se zastavila, a pak bylo možné postupně likvidovat další vozidla. Rusové utrpěli opakovaně ztráty, když se jejich vozidla přesouvala za sebou v koloně, přesto od této taktiky neustoupili.

Záběry se podařilo geolokovat.

Podle Institutu pro studium války se Rusům nepodařilo postoupit. Domnívá se však, že Rusové zesilují svou snahu vytlačit Ukrajince z levého břehu řeky Oskil a připravit je o toto předmostí držené od podzimu 2022. Rusům se v posledních týdnech dařilo u Piščane a z tohoto výběžku se pokoušejí podél strže dále útočit na Kolisnykivku a Kruhljakivku. To se jim nedařilo, a proto zřejmě nasadili obrněné jednotky, aby mohla pěchota obsadit další území.

Ruské jednotky ze Západního uskupení sil podle institutu provádějí už několik měsíců útoky v oblasti mezi Kupjanskem, Svatove a Kreminnou ve čtyřech směrech s cílem na Ukrajince tlačit nejen z východu, ale i ze severu a jihu. Významných úspěchů ale nedosáhly, nedokázaly postoupit ani severozápadně od Kreminny, protože Ukrajinci podnikli u Něvského úspěšný protiútok. Ani dobytí Kolisnykivky a Kruhljakivky by Rusům nezajistilo, že Ukrajince zatlačí na řeku Oskil, ale mohli by zvolit pomalý postup, což je taktika, kterou uplatňují i na jiných částech fronty.

Mohli by si také připravit takticky výhodnější pozice pro případný zimní útok, kdy už budou mít připravené zálohy. Vytváří si je 1. gardová tanková armáda, která působí severovýchodně od Kupjansku.

Ukrajinsk je v rukou Ruska, hlásí Moskva. Ve městě zůstal zlomek obyvatel

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám