Hlavní obsah

Ukrajinci zasáhli unikátní sovětskou vesmírnou komunikační stanici na Krymu

Ukrajinská armáda v neděli vypálila minimálně čtyři rakety dlouhého doletu americké výroby ATACMS na sovětskou vesmírnou komunikační stanici NIP-16 umístěnou na okupovaném Krymu. V jejím areálu následně vzplálo několik požárů. Zařízení z dob studené války je legitimním vojenským cílem, protože je nadále schopné přijímat informace od pozorovacích a naváděcích satelitů na oběžné dráze.

Foto: X.Com/OSINTdefender

Vesmírná komunikační stanice Jevpatorija

Článek

Na internetu se po nedělním útoku objevily záběry požáru v komplexu komunikační stanice a satelitní snímky ukazují známky po výbuších. Od prosince jde již o druhý útok Ukrajinců na toto zařízení, informuje magazín Forbes.

Zařízení bylo vybudováno v Jevpatoriji, přibližně 161 kilometrů od současné fronty na jihu Ukrajiny. Sověti si tuto lokaci pro jeho výstavbu v roce 1959 vybrali, protože se těší stálému, většinou jasnému počasí a minimálnímu zahlcení rádiové sítě.

Zařízení se skládá z deseti obrovských k nebi vzhlížejících parabolických antén a energetických a kontrolních zařízení. Na jeho stavbě se podílely tisíce branců sovětského námořnictva. Bylo navrženo za účelem komunikace se sondami mířícími na Měsíc a Mars, ale díky pozdějším úpravám dokáže komunikovat i se současnými špionskými satelity Lotos-S a navigačními satelity GLONASS, jež by měly být ruskou odpovědí na americké GPS.

Foto: John Hamilton, ČTK/AP

Vypálená střela systému ATACMS (Army Tactial Missile System). Ilustrační foto

Fiala: První část munice z české iniciativy už je na Ukrajině

Domácí

Rusové se zařízení NIP-16 zmocnili při anexi Krymu v roce 2014 a vynaložili velkou snahu, aby získali také kvalifikované pracovníky komunikační stanice. Satelity GLONASS, jejichž signál stanice přijímá, navádějí nejsilnější zbraně ruského arzenálu, klouzavé bomby KAB. Satelity Lotos-S zase snímají elektromagnetické emise vojenských cílů a odhalují jejich pozici.

NIP-16 je ovšem velmi odolný cíl. Jeho parabolické antény, generátory a kontrolní zařízení jsou rozmístěné napříč dvěma velkými areály. Staré antény jsou pak velmi silné, protože byly postavené ze starých železničních mostů, trupů vyřazených ponorek a otočných mechanismů z vyřazených válečných lodí, uvedl ruský vesmírný historik Anatolij Zak.

Ačkoliv se tedy Ukrajincům v neděli podařilo tuto stanici zasáhnout a zažehnout několik požárů, k napáchání vážných škod bude pravděpodobně potřeba ještě několik útoků. Zničení stanice by bylo nákladné a Rusy by o schopnost komunikovat se satelity nepřipravilo, jen by ji to omezilo.

Sériový vrah žen se připojil k ruské armádě na Ukrajině. Je ve zdravotnickém oddílu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám