Hlavní obsah

Ukrajinci už v Kurské oblasti kontrolují 430 kilometrů čtverečních, hlásí ruský web

Ukrajinská armáda při svém přeshraničním vpádu do Ruska ovládla už zhruba 430 kilometrů čtverečních v Kurské oblasti, napsal ve čtvrtek odpoledne po analýze zpráv o jednotlivých bojích ruský opoziční web Agenstvo. Ukrajinci už zároveň ovládli prakticky celé pětitisícové město Sudža, napsal zároveň na telegramu ruský vojenský bloger Rybar.

Ukrajina zveřejnila záběry, jak se údajně ruští pohraničníci v Kurské oblasti vzdávajíVideo: Reuters

Článek

„S přihlédnutím ke všem postupům ukrajinské armády se ukazuje, že Rusko nyní ztratilo plnou kontrolu nad územím do 430 kilometrů čtverečních,“ napsal web Agenstvo, který podotkl, že ještě ve středu odpoledne šlo o menší oblast o rozloze zhruba 350 kilometrů čtverečních.

Web přitom podotkl, že to přímo odporuje čtvrtečnímu oznámení ruského ministerstva obrany, že postup ukrajinských sil v Kurské oblasti se i za pomoci příslušníků tajné služby FSB, pohraničníků, rezervistů a vzdušných a dělostřeleckých úderů podařilo zastavit. Web Ukrajinska pravda podotkl, že Moskva v oznámení postup Ukrajinců fakticky připustila, když zmínila boje nejen v okresu okolo města Sudža, ale i u Koreněva.

Bombardují Rusové vlastní město? U Sudži pokračují tuhé boje

Válka na Ukrajině

„V Sudžském okrese je situace nadále obtížná. V administrativním centru jsou patrná samostatná centra odporu (s největší pravděpodobností jde hlavně o místní milice), ale samotné město je téměř pod plnou kontrolou ozbrojených sil Ukrajiny. Ruské síly ovládají kruhový objezd východně od města,“ psal ve čtvrtek na telegramu ruský vojenský bloger Rybar.

Foto: Mapy.cz

Mapa útoků na Rusko

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek též oznámilo, že Ukrajinci od středečního zahájení vpádu ztratili 660 mužů a 82 obrněných vozidel včetně osmi tanků. „Operace s cílem zničit jednotky ukrajinské armády pokračuje,“ dodala ruská armáda.

Ruskojazyčná televize RTVI, kterou citují i oficiální ruská média, dokonce přinesla informaci, že z afrického Mali byla odvolána část žoldnéřů z ruské Wagnerovy skupiny, aby se do bojů proti ukrajinským silám v Kurské oblasti zapojila.

Foto: Gavriil Grigorov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a Alexej Smirnov, gubernátor Kurské oblasti

Ruský prezident Vladimir Putin mezitím po rozhovoru s gubernátorem Alexejem Smirnovem oznámil, že ruské rodiny, které byly postiženy vpádem ukrajinských sil do Kurské oblasti, dostanou jednorázové odškodné ve výši 10 tisíc rublů (zhruba 2600 Kč), informovala agentura TASS.

Ukrajina, která se již více než dva roky brání rozsáhlé ruské invazi, se zatím k akci v Kurské oblasti oficiálně nepřihlásila.

Ukrajinský průlom v Rusku. Překonali dvě obranné linie a obsadili jedenáct vsí

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám