Hlavní obsah

Ukrajinci ustupují od Pokrovsku

Ukrajinská armáda se v reakci na pokus ruských okupantů obklíčit vojáky na pokrovském směru rozhodla stáhnout z některých svých pozic. Informuje o tom americký Institut pro studium války (ISW) ve své pravidelné zprávě. Podle ISW ale Ukrajinci mírně postoupili v ruské Kurské oblasti, kde se drží od 6. srpna, kdy tam zahájili překvapivou operaci.

Evakuace Ukrajinců z PokrovskuVideo: Reuters

Článek

Ukrajinci se podle ISW stáhli z některých svých pozic jihovýchodně od Pokrovska v reakci na nedávný ruský postup směrem k tomuto městu v Doněcké oblasti. V současné době jsou Rusové od města zhruba deset kilometrů daleko.

Geolokalizované snímky zveřejněné 22. srpna naznačují, že ruské síly nedávno obsadily obec Ptyče, jež se nachází jihovýchodně od Pokrovska, a postoupily dále na jih. To podle ISW potvrzuje nedávná ruská tvrzení, že invazní síly před tím obsadily zbytek východního břehu Karlivské nádrže.

Foto: ISW

Situace u Prokrovsku na mapě ISW - červeně je vyznačené území pod kontrolou ruských okupantů a žlutě jejich poslední zisky

Rusové u Pokrovsku chtěli dále takticky obklíčit ukrajinské vojáky východně u linie Hrodivka-Novohrodivka-Selydove, to se jim ale nepodařilo. Stejný cíl měli okupanti také směrem k dálnici E50 (Doněck-Pokrovsk), z této oblasti se ale Ukrajinci pode ISW „pravděpodobně“ stáhli, aby obklíčení zamezili.

NATO uvedlo německou leteckou základnu Geilenkirchen do stavu vysoké pohotovosti

Evropa

Mluvčí nespecifikované ukrajinské brigády působící v pokrovském směru 22. srpna připustil, že ruský postup podnítil ukrajinské síly k provádění ústupů s cílem vyrovnat frontu a zachovat životy ukrajinského personálu.

Agentura AP, která hovořila s veliteli ukrajinských brigád, uvedla, že na frontu teď míří řada nevycvičených ukrajinských vojáků a že někteří z nich při první příležitosti utíkají z bojiště.

Foto: 68th Separate Jaeger Brigade 'ol, Reuters

Dělostřelecké útoky na ruské jednotky východně od Pokrovsku, 21. srpna 2024.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Obyvatelé se mezitím evakuují z Pokrovsku vlaky.

Zisky Ukrajinců

Američtí analytici uvedli, že Ukrajina lehce postoupila v ruské Kurské oblasti. Geolokalizované snímky z 21. srpna naznačují, že ukrajinské síly postoupily na východ Komarovky. Ruští vojenští blogeři pak uvedli, že Ukrajinci obsadili Semjonovku a postoupili na jih Martynovky severovýchodně od Sudže.

Foto: ISW

Situace v Kurské oblasti na mapě ISW – modře je vyznačeno území, kam postoupili Ukrajinci při své operaci.

Snímky z 22. srpna zase naznačily, že ukrajinská armáda postoupila na jih Konopelky východně od Sudže. Podle blogerů pokračují boje například na území okresů Gluškovo, Korenovo, Sudža nebo Bělovo.

Ukrajinci prozatím podle prezidenta Volodymyra Zelenského kontrolují na 1250 kilometrů čtverečných ruské Kurské oblasti a téměř 100 obcí, včetně města Sudža, přes které protéká ruský plyn do Evropy. Od 6. srpna, kdy operace začala, Ukrajinci zajali několik stovek ruských vojáků.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinští vojáci u Pokrovsku

Foto: Thomas Peter, Reuters

Obyvatelé se evakuují z Pokrovsku.

Reportáž z války: Ruská vojska se blíží k Pokrovsku, lidé si pomáhají při evakuaci

Válka na Ukrajině

USA pošlou Ukrajině balík vojenské pomoci za 125 milionů dolarů

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám