Hlavní obsah

Ukrajinci těsně před pádem Vuhledaru vyhodili šéfa brigády, která ho přes dva roky bránila

Ukrajinská armáda odvolala Ivana Vinnika, dnes již bývalého velitele 72. mechanizované brigády, která přes dva roky bránila Vuhledar. Padáka dostal ještě v době, kdy se o město bojovalo, ale bylo už jasné, že padne. Informuje o tom web The Kyiv Independent s tím, že jeho místo převzal Oleksandr Ochrimenko.

Foto: 72. mechanizovaná brigáda

Bývalý velitel 72. mechanizované brigády Ivan Vinnik

Článek

Ruští okupanti se město snažili dobýt již od začátku invaze v únoru 2022. Vinnik brigádě velel od srpna téhož roku, řídil tak obranu více než dva roky. Těsně předtím, než město padlo, ho ale ukrajinská armáda velení zbavila, píše ukrajinský list.

„Děkujeme za stabilitu, vůli, moudrost a lásku ke členům brigády. Hodně štěstí na vaší nové cestě, plukovníku,“ vzkázala brigáda Vinnikovi na facebooku.

Ukrajinské město Rusové kompletně dobyli minulou středu. 72. mechanizovaná brigáda se z něho ještě předtím stáhla, aby nezůstala v obklíčení.

Rusové mají na frontě rekordní ztráty

Válka na Ukrajině

Ukrajinská zákonodárkyně a bývalá členka parlamentního výboru pro obranu Mariana Bezuhlová kvůli vyhození Vinnika zkritizovala vrchního velitele ozbrojených sil Oleksandra Syrského. Podle listu uvedla, že jeho odvolání „ohrožuje bojovou efektivitu brigády“. Poslankyně je známá svou kritikou ukrajinské generality.

V pondělí se do čela brigády dostal Oleksandr Ochrimenko, který dříve vedl 14. mechanizovanou brigádu, s níž v minulosti bránil Kyjevskou, Mykolajivskou a Charkovskou oblast.

Bývalý velitel Vinnik dostal novou funkci, ve které bude moci „předat bojové zkušenosti“. Armáda ovšem nespecifikovala, o jakou práci přesně jde.

Foto: 72. mechanizovaná brigáda

Nový šéf brigády Oleksandr Ochrimenko

Ukrajinský Vuhledar padl

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám