Hlavní obsah

Ukrajinci si sami vyvinuli novou zbraň, může být klíčová

Klíčovou zbraní ukrajinské armády pro údery na ruské cíle se může stát klouzavá letecká puma. Ta se podařila Ukrajině vyvinout takzvaně „za pochodu“ během dva roky trvajícího konfliktu, píše web glavred.net.

Foto: Profimedia.cz

Stíhačka Su-24, ilustrační foto

Článek

Nová ukrajinská bomba je naváděná GPS a je velmi podobná francouzské AASM Hammer. Má raketový motor a zatahovací křídla, což podle Forbesu potenciálně zvyšuje její dolet na 65 kilometrů. Je možné, že Ukrajinci ve skutečnosti okopírovali francouzskou zbraň. Pokud projde nová bomba úspěšně všemi testy, mohou ji nést letouny Su-24, Su-27 a MiG-29, píše web glavred.

Nedávno se objevilo video, které natočila posádka stíhačky Su-27 ukrajinského letectva a na němž je zachycen bombardér s prototypem klouzavé munice pod křídly. Autoři článku jsou přesvědčeni, že pokud se Ukrajině podaří zavést lokální výrobu nové bomby, může začít dohánět Rusko.

Rusko už letos shodilo přes 10 tisíc kluzákových bomb. Ukrajina musí reagovat

Válka na Ukrajině

Vývojem vlastní přesně naváděné munice by se Ukrajina osvobodila od závislosti na nedostatečných dodávkách spojenců. Například Francie slíbila dodávat měsíčně 50 AASM Hammer. To je v porovnání s přibližně 3000 klouzavých bomb KAB, které Rusko shazuje měsíčně podél celé frontové linie, zoufale nedostatečná dodávka.

Vlastní výroba by navíc Ukrajinu „osvobodila“ od omezení spojenců, které se týká používání munice zahraniční výroby. V tomto případě je rozhodující zákaz USA odpalovat přesné balistické střely na cíle v Rusku, mezi něž patří letecké základny.

Na Rusy zaútočí ukrajinské bezpilotní Černé vdovy

Evropa

Výběr článků

Načítám