Hlavní obsah

Ukrajinci se snaží proniknout do Bělgorodské oblasti, tvrdí proruské kanály

Ukrajinská armáda se v současnosti snaží prorazit ruskou hranici v jižní Bělgorodské oblasti. S odkazem na proruské telegramové kanály o tom informuje agentura Reuters. Tuto informaci nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Boje se mají vést u pohraniční vesnice Něchotějevka, uvedl kanál Mash. Šéf oblasti Vjačeslav Gladkov pokus o vpád potvrdil, podle jeho slov je situace složitá.

Foto: Reuters

Ukrajinský voják na hlídce v ruské Sudže (ilustrační foto)

Článek

„Právě teď se ukrajinské ozbrojené síly skládající se z asi pěti set lidí snaží prorazit v oblasti (vesnice) Něchotějevky a Šebekina v Bělgorodské oblasti,“ uvedl telegramový kanál Mash, podle něhož zhruba 200 vojáků míří k Něchotějevce a 300 k Šebekinu.

„Nyní tam probíhají boje. Pohraničníci se bránili, pak přiletěly vrtulníky, které pálily na nepřátelskou skupinu,“ dodal dále Mash.

Telegramový kanál Shot zase napsal, že zhruba 60 Ukrajinců se přiblížilo k hranicím s Bělgorodskou oblastí v osmi obrněných vozidlech a že u obce Něchotějevka probíhají boje s pohraničníky.

Pokus o ukrajinský vpád později potvrdil i šéf oblasti Vjačeslav Gladkov. „Objevily se informace, že se nepřítel pokouší prolomit hranice Bělgorodské oblasti. Podle ruského ministerstva obrany zůstává situace na hranicích složitá, ale kontrolovaná,“ uvedl na Telegramu Gladkov, podle něhož ruští pohraničníci provádějí na hranicích „rutinní práci“.

Agentura Reuters uvedla, že boje v Bělgorodské oblasti nejsou v současné době možné ověřit. Ruská vládní agentura TASS v úterý ráno napsala, že ukrajinská armáda ostřeluje Bělgorodskou oblast a posílá do ní bezpilotní letouny. Konkrétně měla Ukrajina použít 23 dronů a přes 70 dělostřeleckých granátů na 27 ruských osad, uvedl v jiném příspěvku na Telegramu Gladkov.

Informace o další možné invazi na ruské území přicházejí zhruba tři týdny poté, co Ukrajinci vpadli do ruské Kurské oblasti, kde podle ukrajinského vedení kontrolují na 1250 kilometrů čtverečných oblasti, včetně města Sudža, přes které vede ruský plyn do Evropy.

Nováčci v ukrajinské armádě odmítají střílet, utíkají z boje, tvrdí velitelé

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám