Hlavní obsah

„Přijde něco obrovského.“ Ukrajinci se připravují na ruskou odvetu

Ukrajina se připravuje na rozsáhlou odvetu ze strany Ruska za průnik jejích sil do pohraniční Kurské oblasti. Před tou už je též varovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. Někteří ukrajinští důstojníci se ovšem domnívají, že Rusko už na výrazné posílení svých útoků nemá kapacity.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinští vojáci po návratu z Kurské oblasti

Článek

„Rusko bude cítit potřebu vyslat velmi tvrdou odpověď, něco obrovského, aby světu ukázalo, že je všemocné a že něco takového jako Kursk nezůstane nepotrestáno,“ sdělil deníku The Times anonymní vysoce postavený představitel ukrajinských obranných složek.

„Rusko může vypálit stovky řízených a balistických střel a vypustit nechvalně proslulé kamikaze drony Šáhid,“ odhadl pak zdroj listu, jak by zmiňovaná tvrdá odpověď ze strany Ruska mohla vypadat.

Ukrajinský poslanec Oleksij Gončarenko si ovšem naopak myslí, že ukrajinská města jsou již na rozsáhlé bombardování zvyklá a Rusko už vlastně nemá, jak by je mohlo výrazně posílit. Zvýšení ruského tlaku na ukrajinské pozice podél východní fronty Gončarenko též nevidí jako pravděpodobné. „Nemyslím si, že dojde k nějaké zvláštní odvetě,“ řekl americkým médiím.

Za pár dolarů na podporu Ukrajiny dostala ruskoamerická baletka 12 let

Válka na Ukrajině

„Rusko se může rozhodnout zvýšit útoky na místa, kde se sdružují civilisté a zasáhnout Ukrajinu klouzavými bombami,“ vyhodnotil ruské možnosti zase bývalý poradce ukrajinské armády a současný šéf Americké univerzity v Kyjevě Daniel Rice. Ten ovšem také podotkl, že ruské letouny by při vypouštění ničivých bomb musely počítat s ukrajinskou protivzdušnou obranou a nově také s dodanými stíhacími letouny F-16.

Co plánují Ukrajinci?

Ruský prezident prozatím pouze nařídil, aby ruští vojáci vyhnali nepřítele z vlastního území. Jaké by mohly být další ruské kroky, však nikdo jistě neví, a to platí i o dalších krocích ukrajinské operace. Jako motivace ke vpádu je uváděna snaha roztáhnout ruské pozice, způsobit co největší ztráty a destabilizovat situaci v Rusku.

Nyní se ukrajinským jednotkám zjevně nabízejí tři možnosti. Buď můžou v Kursku setrvat, aby měl Kyjev v případných mírových jednáních výhodu, nebo se mohou částečně či kompletně stáhnout.

„Ukrajinci sice změnili veřejný narativ o tom, že jsou v defenzivě, ale je nepravděpodobné, že by rozsáhlý vpád na ruské území chtěli udržovat po dobu několika měsíců. Budou se muset rozhodnout, kdy je nejvhodnější s dobytým územím obchodovat a s jakým cílem, zhodnotil Matthew Savill z think-tanku Royal United Services Institute.

Rusko evakuuje další pohraniční okres

Válka na Ukrajině
Foto: Novinky

Území Ruska, které kontroluje ukrajinská armáda podle ISW

Výběr článků

Načítám