Hlavní obsah

Ukrajinský průlom v Rusku. Překonali dvě obranné linie a obsadili jedenáct vsí

Sudža

Při výpadu do ruské Kurské oblasti pronikly ukrajinské jednotky do hloubky deseti kilometrů nepřátelského území, zaujaly pozice u klíčové silnice 38K-030 Sudža–Koreněvo. Potvrzují to geolokované záběry. Při postupu zřejmě překonaly dvě ruské obranné linie a dobyly jeden opevněný bod.

Následky ukrajinského ostřelování Sudže před útokemVideo: Reuters

Článek

„Během méně než dvou dnů dosáhli Ukrajinci průlomu, postoupili do hloubky nejméně 12 kilometrů přes dvě ruské obranné linie,“ uvedl na síti X analytik využívajíc volně dostupné zdroje Emil Kastehelmi.

Obsadili distribuční stanici plynu

Obvykle dobře informovaný ruský telegramový kanál VČK-OGPU potvrdil, že Ukrajinci obsadili 45 kilometrů čtverečních, přičemž obsadili jedenáct vsí a působí v Ljubimovce osm kilometrů od hranice Ruska s Ukrajinou.

Obsadili kontrolní stanoviště a distribuční stanici plynu v Sudži, která je posledním funkčním místem pro distribuci plynu do Evropy. Kvůli bojům v místě ve středu skokově vzrostla cenu plynu.

Plyn skokově zdražil. Ukrajinci v Rusku bojují u posledního funkčního místa, kudy teče do Evropy

Ekonomika

Institut pro studium války potvrdil většinu územních zisků Ukrajinců i zajetí 40 ruských vojáků, což vše potvrdily geolokované záběry.

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Ukrajinu z „rozsáhlé provokace“ v Kurské oblasti a nařídil tajemníkovi premiéra Denisovi Manturovi a místním úřadům, aby koordinovaly pomoc.

Foto: Acting Governor Of Kursk Region, Reuters

Následky ukrajinského ostřelování Sudže před útokem

Setkal se i vojenskými a bezpečnostními špičkami včetně ministra obrany Andreje Bělousova, tajemníka bezpečnostní rady Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova.

Gerasimov uvedl, že situace je pod kontrolou. Ukrajinci podle něj zaútočili s tisícem lidí. Tvrdí, že Severní skupina sil a tajná služba FSB zastavily ukrajinský postup a způsobily nepříteli vážné ztráty, které ovšem nedoložil.

Ruské ministerstvo obrany ale upravilo původní zprávu, že jde o diverzní akci průzkumné skupiny, upozornil kanál Dva majora. Tato část byla smazána, stejně jako odstavec o ztrátách způsobených ukrajinské diverzní skupině.

Krušná chvíle Gerasimova. Podával hlášení o situaci v Kurské oblasti, Putin ho drtil pohledem

Evropa

Ruské velení zaspalo

Ruští vojenští blogeři tvrdě kritizují ruské vojenské velení, že nedokázalo odhalit ukrajinské přípravy na útok a shromažďování sil, které muselo trvat měsíce. Stěžovali si, že soustřeďování ukrajinských sil a techniky je dostatečně neznepokojilo, předpokládali, že jsou Ukrajinci unavení a měli nerealistickou víru v kvalitu ruské obrany hranice.

Kanál Dva majora připomněl, že už pět dnů před útokem informoval o soustředění ukrajinských vojáků u hranice, kde přibylo i vojáků s transportéry M2 Bradley.

Další blog kritizoval Bělousova, že neprovedl prověrku všech velitelů a neodvolal ty neschopné.

Ruský telegramový kanál Trinadsatyj otevřeně mluví o ukrajinském „nástupu“, tedy ofenzivě, kterýžto termín použil i list The Finacial Times. Trinadsatyj zdůrazňuje, že nejde o útok ruských partyzánů a ruského dobrovolnického sboru (RDK): „To není mediální akce kohoutů z RDK, ale přirozený nástup a průlom státní hranice Ruské federace, která se jeví ‚svatou a nedotknutelnou‘. Nebo to už tak není?“

Varoval před lakováním situace na růžovo. Připomněl přitom výrok Bělousova: „Chyby jsou možné, lhát nelze.“ Citoval i Jevgenije Prigožina: „Pokud se nenaučíme říkat pravdu, tak válku nevyhrajeme.“

Ukrajinský útok v ruské Sudži: Hraniční přechod v troskách, ruští vojáci se vzdali

Evropa

Výběr článků

Načítám