Hlavní obsah

Ukrajinci nasadili novou zbraň. Paljanycja zvládne zasáhnout vzdálená ruská letiště

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu při oslavách Dne nezávislosti oznámil, že Ukrajina poprvé úspěšně použila novou zbraň - střelu Paljanycja. Prezident ji označil za úplně novou kategorii zbraní, dron-raketu. Z kusých informací se zdá, že jde o střelu s plochou dráhou vypouštěnou ze země a poháněnou proudovým motorem.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Za dva a půl roku války v plném rozsahu vypálilo Rusko na Ukrajinu asi deset tisíc raket různých typů a shodilo více než 33 tisíc kluzákových bomb KAB. Útoky na naše města lze zastavit údery na nosiče těchto zbraní, ruská letadla na vojenských letištích. Včera jsme poprvé úspěšně použili naši novou zbraň - ukrajinskou raketu-dron dlouhého dosahu Paljanycja,“ uvedl Zelenskyj v nedělním videu na facebooku.

„Toto je naše nová metoda odvety proti agresorovi. Nepřítel byl zasažen,“ řekl Zelenskyj už v sobotu podle webu Armija Inform a poděloval všem, kteří za vznikem nové zbraně stojí, tedy konstruktérům, výrobcům i vojákům. „Pro Rusko to bude velmi těžké, těžké bude už popsat, co přiletělo. Je těžké proti tomu bojovat, ale velmi snadné pochopit proč,“ dodal.

O prvním použití mluvil 24. srpna i ministr strategického průmyslu Oleksandr Kamyšin, který oznámil, co bylo terčem útoku paljanycje: „Zasáhla vojenský objekt nepřítele na dočasně okupovaném území.“

Foto: Militarnyj

Ke zprávám o dronu Paljanycja byl přiložen záběr dronu s proudovým motorem testovaného v lednu.

I ministr uvádí, že paljanycja je dron a současně raketa, protože podle takticko-technických údajů spadá do obou kategorií.

Dosud zveřejněné informace o nové zbrani to však nepotvrzují. Web Militarnyj uvádí, že kvůli zajištění dlouhého doletu je paljanycja vypouštěna ze země a poháněna proudovým motorem s řízeným tahem. V tom případě by ale šlo spíše o střelu s plochou dráhou letu. Ukrajinci však za rakety občas označují i střely s plochou dráhou letu. Zvláštní také je, že Institut pro studium války nepoužívá termín raketa-dron, ale střela-dron.

Foto: xcv

Podoba dronu Paljanycja podle webu United24

Ze zveřejněné fotografie webem United24 je patrné, že půjde o podzvukovou střelu. K válcovitému trupu s ogivální přední částí jsou přimontována přímá křídla s lichoběžníkovým půdorysem s dolů sklopenými konci. Ty zajišťují stabilnější let. Vzadu čtyři křidélka, jaká bývají u raket, slouží zřejmě k řízení. Není jasné, proč byla použita montážně složitější středoplošná koncepce.

Z nepříliš detailní fotografie ani z nákresu nejsou patrné nasávací otvory, jimiž by se přiváděl vzduch k proudovému motoru. Další přiložený nákres zveřejněný webem Militarnyj ale ukazuje proudový motor, s jejichž výrobou má Ukrajina velké zkušenosti. Je ale zobrazen samostatně. Není jasné, jak je zamontován do trupu, a není jasné, kudy se k němu přivádí vzduch. Pokud je cílem zasáhnout vzdálená letiště, dávalo by smysl použití proudového motoru místo raketového.

Informace o použití proudového motoru mohla být převzata z videa z poloviny ledna, které mělo zachycovat při letových zkouškách nový malý ukrajinský dron s proudovým motorem, o tom také informoval web Militarnyj. Dron spíše připomínal bombu, ke které byla přimontována v zadní třetině křídla s konci sklopenými k zemi doplněná vepředu kachními plochami. Hornoplošník měl vzadu přimontovaný proudový motor. Vzduch do něj se přiváděl od nasávacích otvorů v zadní třetině trupu. Fotografie tohoto dronu, který se notně liší od schematického nákresu webu United24, také doprovázely zprávy na webu Militarnyj.

Foto: xcv

Ukrajinský dron s proudovým motorem testovaný v lednu

Proti těmto záběrům působí obrázek webu Unite24 velmi schematicky a je možné, že jde jen o spekulaci a obrázek byl vytvořen bez podrobnějších znalostí paljanycje, aby se ukojil hlad po informacích. Oficiální snímek zbraně neexistuje.

Použití nového dronu-rakety je spojováno s útokem ve Voroněžské oblasti, kde byl zasažen sklad munice. Objevilo se tvrzení, že před výbuchy byl slyšet zvuk proudového motoru. Ministr Kamyšin však mluvil o útoku na dočasně okupovaném území, což rozhodně není Voroněžská oblast. Ta je součástí Ruské federace. Ani tuto hypotézu však nelze vyloučit, protože ve válce je vždy potřeba zmást nepřítele.

Ve Voroněžské oblasti zuří požár, ukrajinské drony zřejmě zasáhly sklad munice

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám