Hlavní obsah

Ukrajinci nad Černým mořem sestřelili ruský suchoj. Spekuluje se, že ho zasáhla F-16

Aktualizováno

Ukrajincům se podařilo ve středu nad Černým mořem sestřelit ruský letoun Suchoj Su-30SM, uvedlo Hlavní ředitelství rozvědky ministerstva obrany Ukrajiny (HUR) s tím, že její lidé zasáhli letadlo přenosným systémem protivzdušné obrany. Ze sestřelu rozvědka zveřejnila video. Po několika hodinách se objevily spekulace, že suchoj sestřelila ukrajinská stíhačka F-16.

Sestřelení Suchoje Su-30SMVideo: Hlavní ředitelství rozvědky Ministerstva obrany Ukrajiny

Článek

Rusové s letounem ztratili spojení ve středu v pět ráno (4:00 SELČ). Přibližně o tři hodiny později proto spustili pátrací akci, do níž se zapojil letoun An-26 a helikoptéry Mi-8 a Ka-27. 

Jejich posádky odpoledne nejprve nahlásily velení, že přibližně 70 km severně od mysu Tarchankut objevily v moři skvrnu po leteckém palivu, píše Ukrajinska pravda. Krátce na to objevily i trosky sestřeleného letounu.

Poté, co ukrajinská rozvědka zveřejnila video ze sestřelení ruského letounu, objevily se spekulace, že ho zasáhla F-16. Tvrdil to například portál Airspace Review, který se odvolával na „nejmenované ukrajinské zdroje“.

Uvedl také, že F-16, které Ukrajina získala, jsou vyzbrojené střelami AIM-120C AMRAAM. Jde o radarem naváděnou střelu typu „vystřel a zapomeň“ určenou k boji mimo vizuální vzdálenost.

Sestřelený ruský Suchoj Su-30SM patřil 43. samostatnému regimentu námořního letectva, jenž má základnu na letišti Saki na Rusy okupovaném ukrajinském Krymu.

Letadla Su-30SM jsou vyzbrojena protiletadlovými střelami s infračervenou naváděcí hlavicí R-73 a protiletadlovými střelami s poloaktivním radiolokačním naváděním R-27R/ER. Již během jejich nasazení v Sýrii je ovšem Rusové používali i k útokům na pozemní cíle.

Jeden takový letoun stojí přibližně 50 milionů dolarů (1,1 miliardy korun).

Britové umožní Ukrajině užívat střely Storm Shadow proti Rusku

Válka na Ukrajině
Foto: Profimedia.cz

Ruské bojové letouny Su-30SM

Výběr článků

Načítám