Hlavní obsah

Ukrajinci v Rusku budují zákopy

Bezmála týden po vstupu ukrajinské armády do ruské Kurské oblasti se zdá, že přinejmenším část těchto sil plánuje zůstat delší dobu. Upozorňuje na to magazín Forbes, podle něhož ukrajinští vojáci v regionu začali s budováním zákopů. Ty přitom kopou i ruští vojáci, což naznačuje, že i oni počítají s možností, že konflikt na jejich území ještě potrvá.

Rusko pokračuje v evakuaci Kurské oblastiVideo: AP

Článek

„To, že obě strany posilují své pozice, neznamená, že Ukrajinci už nebudou postupovat. Neznamená to ani to, že Rusové nemohou provést protiútok – a zatlačit Ukrajince zpět k hranici. Znamená to ale, že stabilizace frontové linie – a dlouhodobá ukrajinská okupace části Kurské oblasti – je v tuto chvíli na stole,“ podotýká analytik magazínu Forbes David Axe.

Ten také zvýšil svůj dřívější odhad o počtu ukrajinských vojáků na ruském území a aktuálně píše o až pěti brigádách po 2000 vojácích a nejméně jednom samostatném praporu o počtu zhruba 400 lidí.

„To nejhorší, co se může stát“

„Jakmile nepřítel vezme do rukou lopaty, bude za dva dny stejně těžké získat postavení, jako to bylo u Avdijivky,“ varoval v neděli i ruský vojenský bloger Alexandr Charčenko a korespondent agentury RIA Novosti na svém telegramovém kanálu Svidětěli Bajraktara. Možný přechod k poziční válce označil za to „nejhorší, co se může stát“. Varoval také, že „okno příležitosti se rychle zavírá“.

Máme rušné ráno. Rusové evakuují část Bělgorodské oblasti

Evropa

Zmiňovanou Avdijivku na východě Ukrajiny nedaleko Doněcku dobývaly ruské síly řadu měsíců. Ověřitelná čísla o počtu obětí těchto krvavých bojů neexistují, ačkoliv Ukrajinci tvrdili, že Rusové tam celkem přišli až o 47 tisíc mužů a měli tak prý větší ztráty než oni.

Nehodlají utéct

„Nepřítel se snaží získat oporu na těch územích, která jsou pod jeho kontrolou. A nehodlá utéct, ustoupit ani se ztratit. Bez ohledu na to, jak moc by si to internetoví optimisté přáli,“ psal pak k vývoji v Kurské oblasti v pondělí Charčenko s tím, že on sám je v Kurské oblasti od počátku ukrajinského vpádu.

Video a fotografii, jež mají zachycovat usilovně pracující ruský bagr v Kurské oblasti i menší bagr, který do ruského regionu přivezli ukrajinští vojáci, zveřejnil na sociální síti proukrajinský účet Constantine, který zároveň vyhlásil veřejnou sbírku pro ukrajinskou armádu na nákup dalších bagrů na kopání zákopů.

Analytik Forbesu přitom poznamenává, že značná část ruského severního uskupení sil o celkové síle 48 tisíc mužů zůstává stále ve východoukrajinském Vovčansku. Dodává, že právě odlákání těchto sil z ukrajinského území může být hlavním cílem riskantní ukrajinské operace na ruském území.

„Až budou zákopy hotové, může být toto odlákání pozornosti dlouhodobé - ne-li trvalé,“ uzavírá Axe.

Připadám si jako tygr. Ukrajinský vpád zvedl morálku vojáků

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám