Hlavní obsah

Ukrajina už zabrala v Rusku tisíc kilometrů čtverečních, hlásí Syrskyj

Aktualizováno

Ukrajinští vojáci mají pod kontrolou přibližně 1000 kilometrů čtverečních ruské Kurské oblasti, prohlásil v pondělí hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. To je zhruba dvakrát tolik, než kolik činí rozloha Prahy, která má 496 kilometrů čtverečních. Hlavní velitel ukrajinské armády se k ofenzivě v Kurské oblasti vyjádřil poprvé, podotkla agentura Reuters.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj a Oleksandr Syrskyj na archivním snímku

Článek

„V současné době ovládáme asi 1000 čtverečních kilometrů Ruské federace. Situace je pod naší kontrolou,“ řekl Syrskyj na jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a dalšími činiteli. Dodal, že ukrajinská armáda v oblasti pokračuje v ofenzivě.

„Jsme vděčni všem vojákům a velitelům za jejich odolnost a rozhodné činy. Ministr vnitra, další vládní činitelé a Bezpečnostní služba Ukrajiny (tajná služba SBU – pozn. red.) byli mimo jiné pověřeni přípravou humanitárního plánu pro oblast operace,“ oznámil po rozhovorech Zelenskyj, který Syrského hlášení označil za nejdůležitější část jednání.

Foto: ISW

Ukrajinský postup na ruské území na mapě ISW

Ukrajinské jednotky před sedmi dny překvapivě vpadly do regionu a ruským silám se je dosud nepodařilo vytlačit. Úřadující gubernátor Kurské oblasti Alexej Smirnov v pondělí na poradě s prezidentem Vladimirem Putinem uvedl, že Ukrajinci obsadili 28 obcí, pronikli do hloubky 12 kilometrů a nová fronta je široká 40 kilometrů. Z předchozích hlášení ruského ministerstva obrany ale vyplývalo, že Ukrajinci se dostali i zhruba 30 kilometrů daleko od hranic.

Ukrajinští činitelé v prvních dnech ofenzívy do Kurské oblasti oficiálně operace armády v ruském regionu nekomentovali. Že ukrajinské síly v Kurské oblasti bojují, prezident Zelenskyj poprvé připustil ve svém sobotním videoposelství. Prohlásil, že tato operace je součástí snahy Kyjeva o obnovení spravedlnosti po rozsáhlé ruské invazi na Ukrajinu.

Od Kursku ke Kursku

V pondělí Zelenskyj připomněl havárii ruské jaderné ponorky Kursk, která se potopila přesně před 24 lety v Barentsově moři, přičemž zahynulo všech 118 členů posádky. „Vidíme, jak se Rusko za Putinových časů skutečně pohybuje: před 24 roky se stala katastrofa Kursku - symbolický začátek jeho vlády. Teď můžete vidět, co je pro něj konec. Také Kursk. Katastrofa jeho války,“ uvedl ukrajinský prezident.

Putin se stal úřadujícím prezidentem na sklonku roku 1999, následně zvítězil ve volbách a od května se ujal funkce jako zvolený prezident. Po tragédii ponorky Kursk čelil kritice za to, že ihned nepřerušil dovolenou a že Moskva otálela s přijetím zahraniční pomoci.

Vyhodnotit a vyhnat, rozhodl Putin o reakci na ukrajinský útok na Kurskou oblast

Evropa

Připadám si jako tygr. Ukrajinský vpád zvedl morálku vojáků

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám