Hlavní obsah

Ukrajina úspěšně zasahuje ruské území i bez amerických raket. Pomocí svých neptunů

Ukrajině se daří zasahovat cíle na území Ruské federace i bez amerických raket. A nedělá to pouze pomocí velkých dronů či upravených ultralehkých letadel. Využívá též vlastní protilodní střely s plochou dráhou letu R-360 Neptun, které jsou upraveny pro útoky na pozemní cíle. Naposledy byly použity v noci ze 17. na 18. června pří útoku na ropný terminál v Čušce v Kerčském průlivu

Foto: Profimedia.cz

Rakety R-360 Neptun na přehlídce v Kyjevě v roce 2021

Článek

Cílem se stal ropný terminál Jugněftěchimtransitu v přístavu Čuška, uvedla ukrajinská stanice Suspilne. Ruský opoziční kanál Astra informoval o výpovědích svědků, kteří u Čušky viděli exploze.

Oheň podle nich poškodil i potrubí a oblasti se technologickým zařízením. Ruské úřady sice útok nepotvrdily, ale ruské ministerstvo obrany 18. června uvedlo, že o den dříve ruská protivzdušná obrana zasahovala na neupřesněném místě proti ukrajinské střele Neptun.

Stejný den se staly terčem útoku dronu i ropné terminály Azovněftprodkutu v Azovu. Podle ukrajinské tajné služby při nich shořelo 22 nádrží. V nádržích je možné uložit 30 000 kubických metrů ropných produktů.

Ukrajinské drony zaútočily na ruský Azov. Hoří sklad pohonných hmot

Evropa

Útok na Čušku byl už druhým případem, kdy byly střely Neptun použity proti cílům na území Ruské federace. Ukrajinský generální štáb 31. května informoval, že střely Neptun útočily také na zásobník ropy v přístavu Kavkaz v Krasnodarském kraji.

Potvrdil to 30. května stanici New Voice of Ukrajine i bývalý zástupce náčelníka štábu ukrajinského námořnictva Andrij Ryženko, podle něhož šlo o první použití neptunu proti cílům na ruském pobřeží. Rusové přitom tvrdili, že k útoku byly použity drony. Ryženko uvedl, že neptuny nebyly odpáleny z Oděsy, místo ale blíže neupřesnil.

Čuška i Kavkaz jsou přístavy u Kerčského průlivu, které leží asi 250 km od fronty. Jsou tudíž i v dostřelu amerických raket ATACMS, ale USA dosud nepovolily Kyjevu tyto rakety používat proti cílům na území Ruské federace.

Potopení Moskvy

Prvním úspěchem ukrajinských neptunů bylo v dubnu 2022 potopení ruského křižníku Moskva. Střela byla dovybavena startovacím urychlovacím motorem. Systém protivzdušné obrany křižníku buď zahltila salva neptunů, nebo ji zmátl současně vypuštěný dron.

Na konci března zasáhl neptun loď Konstantin Olšanky, které se Rusové zmocnili v roce 2014 při okupaci Krymu. Letos v dubnu zasáhl neptun i vyprošťovací loď Kommuna.

Verze pro útoky na pozemní cíle byla použita poprvé loni v srpnu při likvidaci ruského systému protivzdušné obrany na mysu Tarchankut na okupovaném Krymu.

Ukrajinci zasáhli ruskou raritu, víc než 100 let starou a stále sloužící vojenskou loď

Zahraniční

Sovětské kořeny a americký vzor

Pět metrů dlouhá střela s plochou dráhou letu R-360 Neptun vyvinuta konstrukční kanceláří Luč v Kyjevě je poháněna proudovým motorem MS400 od firmy Motor Sič, který jí uděluje rychlost 900 km/h. Při testech prokázal neptun mající průměr 380 mm dostřel 280 km. Hlavice má hmotnost 150 kg.

Neptun je odvozen od sovětské protilodní střely Ch-36, která byla odpovědí na americké protilodní střely AGM-84 Harpoon. Sovětské protilodní střely byly sice přesné, ale příliš velké. Rusko je zařadilo do výzbroje v roce 2003.

První testy neptunu se uskutečnily v roce 2016, v roce 2017 se srovnávaly s raketami Vilcha. V letech 2018 a 2019 se konalo několik úspěšných testů, při kterých byly zasaženy cíle na moři.

Ukrajinské zbraně zasáhly cíl vzdálený 700 kilometrů, pochlubil se Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Do služby byly neptuny zařazeny v roce 2021. Luč je dále vyvíjel a upravoval. Podobně jako ruské střely 3M24 Uran, odvozené také od Ch-35, byly dovybaveny startovacím raketovým motorem.

Střely neptun jsou vypouštěny z mobilního raketometu USPU-360 pro čtyři střely umístěného na podvozku Tatra 815-7. Na stejném podvozku je i transportní vozidlo TZM-360 s jeřábem a velitelské vozidlo RCP.360. K navádění se používá radar Mineral U.

Pozemní a dlouhý neptun

Luč pak vyvinul protizemní variantu, která má zřejmě upravený naváděcí a vyhledávací systém a větší dolet. Zvětšování doletu umožňuje Luči skutečnost, že motor MS400 má dobrý poměr hmotnosti a výkonu.

Nyní kancelář pracuje na vývoji tzv. dlouhého neptunu s dosahem až 1000 km, který by měl mít i větší hlavici o hmotnosti 350 kg a navádění odolné proti rušení GPS. V závěrečné fázi by se dlouhý neptun měl navádět pomocí kombinace radarového a infračerveného vyhledávače, uvedl web United24.

Ukrajina vytváří síť podzemních zbrojovek

Evropa

Výběr článků

Načítám