Hlavní obsah

Ukrajina se poprvé zapojila do protidronového cvičení NATO

Ukrajina se vůbec poprvé zapojila do každoročního protidronového cvičení Severoatlantické aliance (NATO). Na desetidenní akci, která v Nizozemsku končí tento pátek, vyslal Kyjev nejen příslušníky armády, ale i zástupce z oblasti průmyslu a výzkumu, oznámilo NATO na svém webu s tím, že celkem se do cvičení zapojilo 450 účastníků z 19 aliančních a tří partnerských zemí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V reálných podmínkách bylo testováno více než 60 antidronových systémů a technologií, jako jsou senzory, naváděcí systémy dronů, rušičky a kybernetické antirakety,“ uvedla Aliance.

Přímá účast Ukrajiny na cvičení je podle ní součástí plánu spolupráce mezi Ukrajinou a NATO, který byl schválen na letošním aliančním summitu ve Washingtonu.

Nynější společné cvičení podle webu NATO poskytlo „jedinečné příležitosti ke společnému řešení naléhavých otázek, jako je autonomie a interoperabilita dronů, a také ke studiu bojových zkušeností Ukrajiny v boji proti malým bezpilotním vzdušným prostředkům“.

Protidronové cvičení přišlo poté, co už několik ruských bezpilotních letounů proniklo do vzdušného prostoru členských států Aliance. Ministři obrany Rumunska, Polska a Lotyšska zároveň tento týden vyzvali k posílení kolektivní protivzdušné obrany na východní hranici NATO.

Rumuni kvůli zastaralé legislativě nemohou sestřelovat ruské drony

Evropa

V Lotyšsku se poprvé zřítil ruský dron

Evropa

Výběr článků

Načítám