Hlavní obsah

Ukrajina od NATO dostane v příštím roce pomoc v hodnotě přes bilion

Státy NATO v příštím roce Ukrajinu podpoří částkou čtyřicet miliard eur (přes bilion korun). Ve středu se na tom shodli zástupci členských zemí Aliance. Dosluhující generální tajemník NATO Jens Stoltenberg již na květnovém neformálním jednání ministrů zahraničí avizoval, že chce, aby se Aliance zavázala k dlouhodobé pomoci napadené zemi v této výši. V tom však shoda dosud nalezena nebyla.

Foto: Reuters

Jens Stoltenberg

Článek

O shodě ve středu informovali dva západoevropští diplomaté, uvádí agentura Reuters. Podle nich si členské státy vydobyly právo o výši podpory napadené zemi na summitu NATO každoročně jednat. Ten letošní se bude konat za týden ve Washingtonu.

V následujícím roce by pak měly vyjít dvě zprávy, jež budou dokumentovat, co konkrétně která země Ukrajině dodává. To má pomoci transparentnosti v otázkách dělení se o zátěž, jež situace na Ukrajině na NATO vyvíjí. Členské státy se pak zavázaly, že budou napadené zemi pomáhat úměrně.

Shoda o výši podpory Ukrajiny bude součástí obsáhlejšího balíčku, jenž bude příští týden ve Washingtonu schvalován. Již v červnu se členské země shodly též na tom, že Aliance musí převzít větší roli v koordinaci dodávek pomoci. Částečně ji tak převezmou od Spojených států, čímž bude proces méně závislý na výsledku amerických prezidentských voleb. Pokud by se Washington ovšem rozhodl západní podporu Kyjevu omezit, stále by mu v tom podle některých diplomatů nešlo zabránit.

Další otázkou, jíž se NATO před summitem zabývá, je budoucí členství Ukrajiny. Dosavadní stanovisko Aliance zní, že se k ní Ukrajina jednoho dne připojí, ale mezi členy panují spory o to, jak tento závazek upevnit, tak aby z něj bylo jasné, že je „nezvratitelný“.

Španělé převzali od Čechů velení skupiny NATO na Slovensku

Evropa

Výběr článků

Načítám