Hlavní obsah

Ukrajina bude mít své F-16 i na zahraničních letištích. Budou legitimním cílem, hřmí ruský poslanec

Šéf ukrajinského letectva Serhij Holubcov v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL) prohlásil, že ne všechny stíhačky F-16, které Ukrajina převezme od svých spojenců, budou operovat na ukrajinském území. Některé letouny totiž zůstanou na zahraničních letištích, kde budou použity k výcviku pilotů a také pro rotaci v rámci nasazené ukrajinské letky. Ruský poslanec Andrej Kartapolov uvedl, že pokud se stíhačky z těchto letišť zapojí do bojových akcí, budou pro Rusko legitimním cílem.

Foto: Profimedia.cz

Stíhací letoun F-16 polského letectva

Článek

„Je třeba si uvědomit, že ne všechna letadla, která Ukrajina obdrží, budou na Ukrajině,“ uvedl v rozhovoru Holubcov. „Budou to ukrajinská letadla. Některá z nich ale zůstanou ve střediscích, kde se školí naši piloti a letecký personál,“ dodal.

„Existuje počet, který bude na Ukrajině. Některé letouny ale budou uloženy na zabezpečených leteckých základnách mimo Ukrajinu, aby zde nebyly cílem útoku. A to bude naše rezerva, která v případě potřeby nahradí vadné letouny při běžné údržbě, abychom měli určitý počet letadel v operační flotile,“ vysvětlil.

S tím, že ukrajinské stíhačky na zahraničních letištích nebudou cílem, ale nesouhlasí ruský poslanec Kartapolov. Podle něj totiž všechna letiště, ze kterých se letouny zapojí do bojových akcí proti Ruské federaci, jsou legitimním vojenským cílem.

Belgie dodá Ukrajině 30 stíhaček, první přijdou už letos

Válka na Ukrajině

„Pokud vzlétnou z letišť některé (zahraniční) země, vstoupí do ukrajinského vzdušného prostoru, odpálí tam rakety a vrátí se, pak se jedná o legitimní cíl,“ uvedl Kartapolov.

Počty ukrajinských F-16 mají ještě růst

Holubcov dále připomněl, že doposud čtyři země přislíbily Ukrajině dodat stíhačky, což ovšem podle něho nemusí znamenat konečné číslo. „Téměř všechny země, které mají ve službě letouny F-16, se postupně přezbrojují na F-35. Proto bude těchto letounů (F-16) přibývat. A pravděpodobně budou nabídnuty i Ukrajině,“ řekl.

Jednou z těchto zemí je Belgie. Ta koncem května potvrdila, že do roku 2028 dodá Ukrajině dohromady 30 stíhaček F-16 s tím, že první stroje dorazí na ukrajinské území už letos. Kromě Belgie stroje dodá také Dánsko, Nizozemsko nebo Norsko.

Celkový počet v tuto chvíli není známý, Holubcov ale uvedl, že Ukrajina už teď ví, kolik jich dostane letos a příští rok. Zároveň však přiznal, že tento počet závisí na tom, kolik bude mít Kyjev vytrénovaných pilotů a také míst na připravených letištích.

Kdy dorazí? Rusové to poznají

„Výpočty se provádějí tak, abychom věděli, kolik budeme mít pilotů, inženýrů a personálu pro údržbu letišť. Máme určitý počet připravených letišť a víme, kolik letadel do nich letos přistavíme a kolik jich přiletí příští rok. Tyto plány máme,“ vysvětlil šéf ukrajinského letectva. Holubcov dále přiznal, že plány na roky 2026 a dále Ukrajina nemá. Uvedl ale, že „čím více pilotů mají, tím více letadel bude na Ukrajině“.

Šéf letectva ovšem neuvedl, kdy přesně Ukrajina nasadí západní stíhačky. Zopakoval pouze, že první stroje dorazí letos, což už Ukrajinci i spojenci říkají od loňského roku. „Nechme tuto informaci pro Rusy zajímavou. Měli by být první, kdo na vlastní kůži zažije, že na Ukrajině jsou F-16,“ uzavřel.

Ukrajinský letoun poprvé zasáhl cíl uvnitř Ruska

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám